Image De ouders van een gehandicapt meisje uit Namen hebben een proces aangespannen tegen de artsen die de zwangerschap van de vrouw volgden. Het meisje heeft een zware handicap die te wijten zou zijn aan het gebruik van het geneesmiddel Depakine tijdens de zwangerschap. In 1997 had mevrouw Denayer, die al sinds haar zestiende aan epilepsie lijdt, aan haar behandelende geneesheer gemeld dat ze graag zwanger wou worden, zodat de arts haar

epilepsiebehandeling zou kunnen aanpassen. Haar behandeling werd evenwel niet aangepast, en de vrouw bleef dus Depakine nemen. Op de bijsluiter van het middel stond niet dat het gebruik ervan problemen kon geven bij een zwangerschap.

Gezondheidsproblemen
Toen het meisje in 2001 geboren werd, bleek dat ze grote gezondheidsproblemen had. Het meisje is blind, doof en heeft last van hartgeruis. Ze heeft ook een psychomotorische achterstand. Volgens de ouders van het meisje had de handicap vermeden kunnen worden als de huisarts, de neuroloog en de gynaecoloog van de moeder rekening hadden gehouden met de risico's die aan het gebruik van Depakine verbonden zijn.

Bijsluiter
Ook de Belgische overheid en het betrokken farmabedrijf zijn volgens de ouders verantwoordelijk. Ze hebben de politieke verantwoordelijken intussen al op de hoogte gebracht van de afwezigheid van nevenwerkingen op de bijsluiter van het geneesmiddel. De zaak komt voor op 8 februari. (belga/gb)

Bron: HLN.be