Image Station Leiden Centraal loopt een stapje voor op de rest van Nederland. Iedere maand wordt op dit station een nieuw idee uitgeprobeerd. Zoals dit keer de toegankelijkheid voor mensen met een functiebeperking. Met behulp van een nieuw navigatiesysteem voor slechtzienden, brailletekst op de trapleuningen en speciale geleidelijnen moeten stations ook voor hen toegankelijker kunnen worden. Bezoekers van het 'proefstation' mogen zeggen wat ze van de  nieuwe ideeën vinden. Is een proef succesvol, dan zie je de noviteit terug op de grote stations van de toekomst: Arnhem, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Breda.

Op www.mijnproefstation.nl kun je een blik in de toekomst werpen en meedenken over de nieuwe stations van ProRail & NS

Doofblind
In de uitzending vroeg Corine aan Femke Krijger naar haar ervaringen op proefstation Leiden. Femke heeft het syndroom van Usher, waardoor ze slechthorend geboren is en steeds minder goed ziet. Omdat ze niet zelf kan autorijden is zij voor langere reizen juist afhankelijk van het openbaar vervoer.

“Wanneer je visueel én auditief beperkt bent, wordt dat ook wel doofblind genoemd. Herken je jezelf als doofblind of is er iemand in je naaste omgeving doofblind? Via DoofBlinden Netwerk kun je met andere doofblinden en betrokkenen in contact komen, informatie inwinnen en vragen stellen. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie.” 

Klik hier om film te bekijken.

Bron: DovenNieuws.eu 

=============================================================================================

Corine Boon maakt programma in de trein. 

Corine Boon gaat een nieuw programma presenteren vanuit de trein voor RTL 4. In het middagprogramma Spoor Van Leven gaat ze op zoek naar bijzondere verhalen. Dat laat een zegsvrouw van RTL 4 vandaag weten. “Elke aflevering staat een ander traject in Nederland cen- traal. Corine reist over en langs dit traject waar zij bijzondere mensen ontmoet en opmerkelijke plekken bezoekt. Zo neemt zij onder andere poolshoogte in Boxtel, dat aan het traject Den Bosch-Eindhoven ligt“, zegt ze. Elke dag reizen meer dan één miljoen mensen over de ruim 6.500 kilometer spoor die ons land telt, waarmee Nederland het drukst bereden spoornetwerk van de wereld bezit. In ‘Spoor Van Leven’ gaat Corine Boon wekelijks op zoek naar de meest uiteenlopende verhalen van omwonenden, reizigers, medewerkers en bestuurders om meer te horen over hun leven op, langs en rond het spoor. “Verhalen met een persoonlijke inslag, waarin het spoor een belangrijke rol speelt. Nederland en het spoor zijn nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Corine Boon gaat onder meer op bezoek in Boxtel. In Boxtel ligt één van de drukste spoorwegovergangen van Nederland. “Dagelijks passeren hier meer dan vijfhonderd treinen, waardoor de overweg soms 47 minuten per uur gesloten is. Zij spreekt de inwoners en vraagt hen naar de impact van dit spoor op hun dagelijks leven.” Femke op de tast door proefstation Leiden’

Station Leiden ligt aan het traject Leiden-Rotterdam. Leiden is een zogenoemd proefstation, wat betekent dat hier alle nieuwe stationsideeën worden uitgeprobeerd. “Zo is dit najaar de toegankelijkheid, ofwel gebruiksgemak, voor mensen met een zintuiglijke beperking getest.

Femke Krijger is ernstig slechtziend, slechthorend en volledig afhankelijk van het openbaar vervoer. Met Corine test Femke de toegankelijkheid van station Leiden Centraal.”

Spoor Van Leven is vanaf zondag 7 december wekelijks tussen 16.25 en 16.55 uur te zien op RTL 4. De herhaling is iedere zondagochtend om 09.00 uur.

url: spoorvanleven.nl

Bron: RTL Group - DovenNieuws.eu