Image Op vrijdag 20 juni 2008 zaten Gomèr Otterspeer en Daniël Schoevaart samen op een feestje te praten over het wel en wee van doofzijn in de horende wereld, Doven moeten voortdurend opboksen tegen de hoge normen in deze horende maatschappij en zijn voortdurend afhankelijk van gehandicaptenvoorzieningen waaronder teksttelefoons en tolkdiensten. Maar zijn er ook bepaalde voorzieningen voor horende mensen die graag met doven willen communiceren, behalve bovengenoemde voorzieningen zijn er ook gebarencursussen bij 

doveninstanties of verkrijgbaar in boekvorm of op CD/DVD, die kosten allemaal erg veel tijd om te beoefenen en af en toe moet er diep in de buidel getast worden, Volgens ons beginnen veel mensen juist hierdoor niet aan de gebarencursussen, ze hebben er gewoonweg geen tijd voor en als blijkt dat het toch niks voor hun is hebben ze zogenaamd hun energie en invenstering verspild.

 

Wij zijn er van bewust dat doven en horenden naast elkaar leven en willen het voor beide partijen zo makkelijk mogelijk maken om met elkaar te kunnen communiceren zonder dat er constant iets tussen zit zoals ouderwetse of nieuwerwetse tekstverwerkers of een tolk, Wij kunnen nu eindelijk draagbare gebarencursussen aanbieden, alle andere vreemde talen deden dat al op cassettebandjes en gebarentaal is onmogelijk te overdragen zonder beeld, maar nu is dat wel mogelijk door MP4 (de opvolger van de MP3) We kunnen de korte gebarencursusjes compleet met beeld, geluid en tekst via internet verspreiden voor draagbare videospelers zoals mobieltjes met video, iPod video, PSP en overige MP4-players.

De tijd dat je lerend thuis of op de gebarencursus doorbrengt hoort hierbij tot het verleden omdat je met onze gebarencursusjes overal en altijd kan leren (in de trein, op de WC of wanneer je even niks te doen hebt)

 

Vanaf medio september bieden we een gratis en laagdrempelige service aan geïnteresseerden via www.mobilesigns.nl, De mensen kunnen de filmpjes downloaden op de computer en op hun MP4-spelers zetten maar je kunt het ook via YouTube bekijken.

Eerst leer je wat basis-dingen zoals het handenalfabet, persoonsvormen en werkwoordjes, en als je jezelf er klaar voor acht kun je je wagen aan het leren van het grote aanbod aan thema's

Naarmate de mensen de gebaren steeds meer in de vingers krijgen kunnen zij zich serieuzer verdiepen in gebarencursussen en gebarentaalopleidingen om zo het hoogst haalbare niveau te halen.

 

Het project van Gomèr en Daniël is geheel op eigen initiafief en zonder subsidie begonnen en ontwikkeld, Wij maken gebruik van dove en horende vrijwilligers door heel Nederland, de dove jongeren voor het opnemen van gebaren en de horende mensen voor het inspreken van de filmpjes en het promoten in de horende wereld. Ons netwerk en aanhang groeit met het project mee, hoe meer vrijwilligers, hoe meer filmpjes, ons doel is om minimaal 100 thema's te halen (tussen de 1500 en 2000 gebaren).

Wij hebben in de maanden september, oktober en november meer dan 3000 bezoekers gehad en hebben meer dan 15gb aan downloads gehad (een gemiddeld filmpje is 10mb groot) maar YouTube spant de kroon met meer dan 15.000 views.

 

Wij doen door heel Nederland presentaties en promotiewerk voor ons project, meestal doen wij dat op scholen, colleges, congressen, open dagen en feestjes, keer op keer krijgen wij erg veel bewondering, sympathie, steun en nieuwe vrijwilligers, dus Wij zijn nog lang niet uitgespeeld ÉN wij hebben nog meer grote plannen om de kloof tussen de doven en horenden te verkleinen.

 

Neem een kijkje op onze website WWW.MOBILESIGNS.NL

voor contact kunt u ons mailen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bron: MobileSigns