Image Op het muziekfestival Pukkelpop (20-22 augustus in Hasselt, BE) worden voor de allereerste keer massaal oordopjes uitgedeeld. De maatregel moet vermijden dat één op de vijf bezoekers met gehoorschade huiswaarts keert. Initiatiefnemer is de provincie Limburg, die 50.000 paar oordopjes aankocht, goed voor een investering van 45.000 euro. `We hebben al

proefgedraaid op enkele kleinere festivals. En dan blijkt dat de oordopjes gretig aftrek vinden`, zegt Robby Scaut, woordvoerder van provinciegedeputeerde voor Jeugd Hilde Claes (SP.A).

De provincie Limburg werkte het project ALL EARS uit in samenwerking met de Gentse professor Bart Vinck, die jongeren al jarenlang waarschuwt voor gehoorverlies op muziekfestivals. Hij pleitte onlangs nog voor het verplicht uitdelen van oordopjes op alle zomerfestivals. Elk jaar raakt het gehoor van 20.000 jongeren onherstelbaar beschadigd. Anderhalve week geleden nog stapte een 29-jarige ingenieur uit het leven, als gevolg van de oorsuizingen die hij door luide muziek had opgelopen. (WER)

Bron: Nieuwsblad.be