Image Het derde Schlagerfestival is een voltreffer van formaat. Prima sfeertje, schitterende hits én een fantastische affiche met liefst zes Eurosongnamen. Wally, Vally, Konings, Lynn en Bauer zijn sowieso schlagerikonen, maar ook de minder voor de hand liggende namen als Garry Hagger en Bart Vandenbossche blijken ambiancemakers pur sang. Johnny White tekent voor een prima vertolking en Christoff profileert zich met stip als absolute kroonprins van het Vlaamse levenslied. De verrassingsact kwam uit de naburige Grenslandhal: de Romeo's mochten de vlam helemaal in de pan laten slaan in de Ethiasarena.  
  
 
 
Schlagertoekomst in Vlaanderen
Wie het niet heeft met schlagers zal zich nooit laten overtuigen en politiek correct denkenden zullen het nooit openlijk toegeven, maar wie zich wél out als liefhebber van het levenslied, moet gewoon naar het Schlagerfestival. Voor het derde jaar op rij ontaardde de pleiade van schlagervedetten in een supergezellig feestje en meterslange polonaises, aan elkaar geregen door de meer dan 8.000 aanwezigen.

De organisatoren hadden dit jaar gezorgd voor een prima affiche. Christoff mocht deze derde editie openen, maar hij kweet zich feilloos van deze toch niet altijd even dankbare taak. Meteen bewees de tweevoudig Eurosongdeelnemer - ondanks zijn zeventienjarige carrière toch nog steeds een 'jonkie' met zijn 32 lentes - dat hij dé wissel op de schlagertoekomst in Vlaanderen is, eens de veteranen hun microfoon aan de wilgen zullen hangen.

Kippenvelmoment
Eddy Wally bijvoorbeeld. Niet dat de 76-jarige keizer van het levenslied van plan is de pijp aan maarten te geven. Integendeel, Wally is een cultfiguur en kan het zich al decennialang permitteren om steeds hetzelfde kunstje te komen doen maar met nog meer succes. 'De marktkramer, het vliegmachien, Valencia' en natuurlijk 'Chérie' blijven absolute voltreffers om de ambiance op de spits te drijven.

Vooraf hielden we even de adem in voor Garry Hagger. Prima zanger, daar niet van, maar hoort zo iemand thuis in een schlagerarena? Het antwoord is ondubbelzinnig ja. 'Het allermooiste' was niet alleen een persoonlijk vocaal visitekaartje, maar ronduit een kippenvelmoment. 'Als de zon verschijnt' en 'Ik heb de hele nacht liggen dromen' zijn dan weer meestampers pur sang.

Uitgesproken mannenclubje
Johnny White: geef die man een mop van de scheurkalender en hij interpreteert ze nog vlekkeloos. Geen ambiance-beest, maar een prima vertolker en dat mag ook op een schlagerfestival. Bedankt, Johnny, voor die mooie Canzonissima-klassieker 'Verloren hart verloren droom'.

Met Jo Vally kwam het authentieke schlagergevoel gauw weer boven en Corry Konings mocht als eerste en enige vrouw het eerste deel van de show besluiten. We kregen een heel apart gevoel vanbinnen, maar misschien zouden de organisatoren toch eens wat meer gendergelijkheid op de affiche mogen overwegen, want dit jaar was het toch wel een zeer uitgesproken mannenclubje. Ook in het tweede deel mocht immers maar één vrouw opdragen, met uitzondering dan van Danny Caen (Eurosong 89) en Nadia Mampaey (Eurosong 93-96-99), die samen met Alain Tant, schitterend werk als backing vocals hebben verricht.

Romeo's als verrassingsact
Het tweede deel werd geopend door de traditionele verrassingsact. Die moest niet van ver komen. De Romeo's, alias Günther Levi (Eurosong 96), Chris Van Tongelen (Eurosong 93-96) en Davy Gillis (Eurosong 99), hadden net een voorstelling van 'Grease' in de aangrenzende Grenslandhal gespeeld, vooraleer ze de Ethiasarena kwamen opvrolijken met een trits Duitse klassiekers. De zaal was meteen op temperatuur gebracht om mee te brullen met 'De heuveltjes van Erika' en 'Ga met me mee' van Bart Vandenbossche.

Een vleugje chauvinisme mag er in Limburg altijd bij. Na Benny Neyman vorig jaar, die overigens dit jaar op het eind nog een eerbetoon kreeg bij wijze van finale door alle artiesten, mocht dit jaar John Terra het Limburggevoel naar boven halen. Het herinnerde er ons weer aan dat John destijds heeft getekend voor enkele niet onaardige Vlaamse klassiekers als 'Iemand heeft je pijn gedaan, Is er een ander, A la Espa?ola' en 'De dag dat het zonlicht niet meer scheen'.

Frans Bauer: de kroon op het werk
De absolute finale van dit schlagerfestival was weggelegd voor het koningspaar van het levenslied der lage landen. Laura Lynn is nog steeds hot in Vlaanderen, maar de absolute schlagerster blijft Frans Bauer. Je kan voor of tegen die man en zijn repertoire zijn, maar vriend en vijand zullen zijn vakmanschap moeten erkennen. Een man die levenslied ademt én zijn publiek perfect verstaat. Als dit een pose is - quod non -, verdient die man stante pede een oscar voor de beste acteur. Hoeft het gezegd dat Bauer werkelijk de kroon op het werk van dit schlagerfestival zette, met 'Heb je even voor mij' als absolute parel aan de kroon?

Vierde editie op 4 en 5 april 2009
Deze editie evenaren zal niet evident zijn. Toch waagt VTM volgend jaar weer een poging, want nu al is een nieuwe editie van het Schlagerfestival aangekondigd. Op 4 en 5 april mogen onder anderen Willy Sommers, Eric & Sanne en Jan Keizer zorgen voor de goede sfeer in de Ethiasarena.

Het Schlagerfestival vindt vanavond om 20u30 en morgennamiddag om 15u nog plaats in de Ethiasarena te Hasselt. Presentatie: Anne De Baetselier.

De show van zondag wordt aangepast om ook doven en slechthorenden de kans te geven het festival even intens te beleven als de andere bezoekers.

Meer info: hetschlagerfestival.be

Bron:Eurosong  / DovenTV