Image ZOETERMEER - De dove en slechthorende bewoners van een beschermd wonen-project aan de Mispelgaarde in Zoetermeer mogen niet langer schreeuwen, op de muren bonken en muziek hard zetten. Dat is hen na klachten van omwonenden duidelijk gemaakt door de directie van de instelling Fonteynenburg, waar het project voor doven met een psychiatrische achtergrond onder valt. Directeur Onrust van Fonteynenburg heeft de omwonenden in een brief hierover geïnformeerd. Andere maatregelen zijn het verhogen van de schutting bij het 'dovenhuis', een betere bereikbaarheid van de begeleiders van de doven voor de buurtbewoners en het plaatsen van dempers op de deuren.

De doven veroorzaken volgens omwonenden veel overlast. Mevrouw Stuurman bijvoorbeeld klaagde in deze krant over 'oerwoudgeluiden'. Eén van de doven zou 's morgens om zes uur al beginnen met het uitstoten van harde klanken die hij zelf niet kan horen. ,,Het klinkt als oerwoudgeluiden en als hij eenmaal begint is het gedaan met mijn nachtrust."

De Zoetermeerse meldde ook dat slechthorende bewoners de geluidsinstallatie veel te hard zetten, omdat ze anders niets van de muziek horen. Een andere omwonende repte over bonken van de doven en slechthorenden op de muren om elkaar wakker te maken.

Fonteynenburg hield na de publiciteit een buurtonderzoek, waarbij dertien omwonenden aangaven overlast te ondervinden van de bewoners. Dat gegeven was voor de instelling voor beschermd wonen aanleiding direct actie te ondernemen.

De directie van Fonteynenburg wijst omwonenden er in de brief overigens wel op dat hard praten bij dove en slechthorende mensen hoort. Maar de bewoners is wel gevraagd zich 's avonds en 's nacht rustig te houden. Ook moeten ze voortaan een hoofdtelefoon opzetten als ze naar muziek willen luisteren.

Bron:AD - DovenNieuws.eu