Image Donderdag 10 januari 2008 - BREDA - Het wiel heeft hij niet uitgevonden. Een medicijn of oplossing is het ook niet. Liever ziet de Bredase ondernemer Huib Kalkman (52) het als een hulpmiddel voor slechthorenden. Geluid zoals het bedoeld is. Het is het motto van Kalkman, die van zijn liefhebberij zijn levenswerk probeert te maken. Bij toeval ontdekte hij dat slechthorenden via zijn luidsprekers, gemaakt van bamboe uit Indonesië, probleemloos geluid op kunnen nemen en muziek en stem uitstekend kunnen verstaan met de nieuwe luidsprekertechniek. "Wij hebben een technologie ontwikkeld die er voor zorgt dat geluid natuurlijk, helder en onvervormd beluisterd kan worden en een ander licht op akoestiek zal werpen."

Een cryptische omschrijving, maar het geheim van de smid wil hij niet prijsgeven. Wel geeft de zelfstandig ondernemer aan, die een octrooi heeft bedongen op zijn luidspreker, dat hij vanuit drie uitgangspunten handelt.

Om de trillingen te absorberen wordt er een ruimte met een korrelvormig materiaal, gewonnen uit waterzuiveringsinstallaties in Breda, opgevuld. Verder werkt Kalkman met een dunwandige kast en worden er geen elektronische componenten gebruikt zoals bij een normale luidspreker wel het geval is.

Door deze methoden is Kalkmann Audio in staat om onvervormd geluid aan te bieden dat makkelijker te verdragen is. "Mensen kunnen zo in een rumoerige omgeving met elkaar praten en muziek luisteren zonder dat het als hinderlijk wordt ervaren." Hierdoor wordt de sociale interactie in de Nederlandse huishoudens bevorderd. Goedhorenden en slechthorenden kunnen bijvoorbeeld gezamenlijk televisie kijken, en in dit geval luisteren, zonder dat de volumeknop harder of zachter moet weet de zelfstandig ondernemer.

Vanwege het succes en het bestaande samenwerkingsverband met de Nederlandse Stichting voor Slechthorenden denkt de Bredanaar aan het uitbreiden van zijn afzetmarkt. Hij wil zich het komende jaar op nog twee verschillende segmenten richten: De hi-end, het hogere segment in de audiowereld en het professionele circuit. "Je moet daarbij denken aan kroegen, discotheken, theaters, maar ook stations en voetbalstadions."

Kalkman, die zijn ontdekking baanbrekend noemt, denkt aan de vooravond van iets groots te staan. "Onderzoek heeft uitgewezen dat vijfentwintig procent van mensen boven de vijftig jaar de horeca mijdt omdat geluid een storende factor is. Dan is het duidelijk dat de ontwikkeling van zuiver en onvervormd geluid nog in de kinderschoenen staat."

Bron: BN/DeStem / DovenNieuws.eu