Image Op de IFA-elektronicabeurs in Berlijn toont Toshiba toepassingen van bewegingsherkenning, waaronder een systeem dat met handbewegingen een tv bedient. Dankzij de in Cambridge ontwikkelde technologie kan iemand door zijn vuist heen en weer te bewegen een cursor op het scherm doen bewegen. Gebarenlaptop: een eerdere versie van deze technologie is verwerkt in Toshiba's nieuwste Qosmio-laptops. Via de webcam herkennen deze laptops ook gebaren, waarmee bijvoorbeeld Powerpointpresentaties gecontroleerd kunnen worden. Zo kan de cursor met de vuist worden bestuurd, terwijl het opsteken van de duim een muisklik teweegbrengt.

Volgens Kate Knill van Toshiba's laboratorium werkt het op de IFA gepresenteerde prototype echter soepeler en geavanceerder dan die in Qosmio-laptops. Zo raakt de computer minder snel van slag wanneer een groepje mensen voor het beeldscherm staat. De aandacht blijft dan beter gericht op de gebaren van de bestuurder van de computer.

Toshiba zal het prototype nu verder ontwikkelen zodat de technologie in praktische toepassingen op de markt kan worden gebracht. Zo kan het een tweede interface voor tv-toestellen worden, naast de traditionele afstandsbediening.

 Duitse vlag
Toshiba presenteerde ook een systeem waarbij een videocamera op de een tv-toestel patronen herkent. Hierdoor kan bijvoorbeeld een Duitse of Engelse vlag het teken zijn om de taal van de af te spelen film te wijzigen. Deze technologie zou volgens Toshiba in de toekomst in het onderwijs kunnen worden gebruikt. Na een vraag op een instructiefilmpje moeten kinderen dan het juiste antwoord aanwijzen.

Met dezelfde technologie zouden tv-kijkers kunnen worden 'herkend'. Hierdoor kunnen zij hun eigen favoriete programma te zien krijgen zodra zij de kamer inlopen, aldus Kate Knill van Toshiba's onderzoekslaboratorium.

Bekijk ook de bijbehorende video over Toshiba's gebarenherkenning.  

Bron: Webwereld - DovenTV