Image ZUTPHEN - Officier van justitie Caroline Krol heeft woensdag voor de rechtbank in Zutphen celstraffen geëist tegen drie jonge mannen die de dove Tano Janssen op 21 juni in Apeldoorn opsloten in een zeecontainer. Tegen twee verdachten eiste de aanklager

vier jaar cel, tegen de derde vijf jaar. De rechtbank behandelt woensdagmiddag nog de zaak van een vierde, minderjarige, verdachte.

De vier wilden de 16-jarige Tano de bewuste dag een lesje leren en sloten hem op in een zeecontainer die op een verlaten industrieterrein in Apeldoorn stond.

De dove en claustrofobische jongen stikte korte tijd later nadat hij zelf vuur had gemaakt. De vier kwamen samen met een 15-jarig meisje bijna twee uur later terug naar de container, maar vermoedden dat Tano was overleden en gingen er vandoor.

‘Geinig’

Twee dagen later werd hij gevonden. De vader van het meisje stapte meteen naar de politie toen zij het verhaal thuis had opgebiecht.

De 18-jarige Rico G. verklaarde tijdens een verhoor dat het om een uit de hand gelopen geintje ging. ”Wat is er geinig aan het opsluiten van iemand in een container?”, vroeg de officier zich woensdag af.

Beangstigend

”De laatste uren van het leven van Tano moeten uiterst eenzaam en beangstigend zijn geweest.” G. en de 19-jarige Raymond van P. namen op 21 juni het voortouw bij het ‘lesje leren’.

Zij lokten Tano naar de container en gooiden de deur in het slot. Wesley T. (19) en de minderjarige broer van Raymond, Jeffrey van P. (17), stonden op de uitkijk.

Omdat Rico ook enkele brandstichtingen op zijn dagvaarding heeft staan, vroeg het OM om vijf jaar cel. De rol van Wesley was kleiner, maar ook hij wordt verdacht van diezelfde brandstichtingen.

Onwezenlijk

De moeder van het slachtoffer schreef de rechtbank een brief en omschreef het gemis van Tano als ”onbegrijpelijk, oneerlijk, onwezenlijk”.

De drie verdachten zaten er onbewogen bij toen de voorzitter van de rechtbank de brief voorlas. Volgens rapportages van verschillende deskundigen hebben de drie het één en ander gemeen: een lage of gemiddelde intelligentie, grote kans op herhaling en verminderde toerekeningsvatbaarheid.


Bron: ANP - DovenNieuws.eu
 

 

==========================================================

28-06-2009

Dood Tano gruwelijker dan gedacht

De dood van de 16-jarige Tano Jansen uit Apeldoorn moet nog gruwelijker zijn geweest dan voorheen gedacht werd. De vier jongeren die de dove Tano opsloten in een container, stichtten ook nog brand in de bak voordat ze hem achterlieten. De tiener stierf daarop door verstikking. Nu blijkt, uit documenten van justitie, dat Tano aan claustrofobie zou hebben geleden. Dat meldt het AD. De laatste momenten van de 16-jarige jongen moeten daardoor nog verschrikkelijker zijn geweest dan gedacht werd.

Brand

Vier jongens sloten Tano op 21 juni op in de zeecontainer op een bedrijventerrein. Een paar uur later keerden ze terug. Bij het openen van de container bleek dat er binnen brand had gewoed en dat de 16-jarige was overleden.

Verdachten

Twee van de verdachten, Wesley T. en Rico G., blijken zich vaker schuldig te hebben gemaakt aan vandalisme. Het tweetal stichtte dagen voor het drama in Apeldoorn branden in bloembakken, stak het papier bij auto's in de fik en zette een conifeer in lichterlaaie vlakbij een huis.

De komende tijd wordt uitgetrokken voor extra onderzoek naar de zaak.

Bron: De Telegraaf

 

==============================================================================================  

 

De vier Apeldoornse jongeren die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van  Tano Jansen moeten 15 september voor de rechter komen. Het gaat om een pro-formazitting. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld. De vier verdachten, onder wie een minderjarige, zitten al sinds 24 juni vast. Hun voorarrest is deze week met nog eens twee maanden verlengd. Justitie verdenkt de jongeren ervan dat ze de 16-jarige Tano in een zeecontainer hebben opgesloten. De jongen stikte toen er  brand uitbrak. Tano was zeer slechthorend.

Bron: Annies

 

==============================================================================================  

30-06-2009

Tano werd gemarteld met peuk

SINT-MICHIELSGESTEL - Tano Jansen is behalve in een container gestopt ook gemarteld. Dat stelt directeur Ruud van der Star van Viataal Compas, de school in Sint-Michielsgestel waar Apeldoorner Jansen sinds vijf maanden les volgde. "Ik heb die jongen nog gezien toen hij lag opgebaard. Er is een peuk op zijn gezicht uitgedrukt. Echt respectloos." Het OM wilde gisteren niet reageren op deze uitlating. Jansen was twee dagen vermist en werd uiteindelijk dood aangetroffen door de politie. Waarschijnlijk heeft hij vuur gemaakt om te kijken waar hij was en is uiteindelijk door verstikking om het leven gekomen. De raadkamer van de rechtbank in Zutphen heeft gistermiddag besloten dat de vier verdachten nog dertig dagen vast blijven zitten in beperking. Het gaat om een minderjarige jongen, twee jongens van 18 en een van 19 uit Apeldoorn. Hen is wederrechtelijke vrijheidsberoving met de dood tot gevolg ten laste gelegd.

Daarop staat maximaal twaalf jaar. De verdachten blijven in beperking zitten, wat betekent dat ze verstoken zijn van radio, tv en krant, niet mogen telefoneren (behalve met hun advocaat) en gescheiden eten en worden gelucht.

De school treedt voor het eerst sinds Taco`s overlijden actief naar buiten. Zij wil aangeven hoezeer de publiciteit rond de dood van Jansen de leerlingen heeft aangegrepen. "Alleen al het feit dat Tano een `gehandicapte` werd genoemd is verkeerd gevallen." "Doof zijn is meer dan niet horen. De buitenwereld heeft daar amper idee van.

Een team van maatschappelijke hulpverleners, speciaal ingesteld op dienstverlening aan doven en slechthorenden, heeft de afgelopen periode samen met eigen personeel de jongeren begeleid. Een aanpak die intern, maar ook onder ouders, zeer gewaardeerd werd. Van der Star: "Deze groep vraagt een andere aanpak. Er zijn leerlingen met een meervoudige problematiek, die bijvoorbeeld doof zijn en autistisch.

Sommige jongens gingen compleet uit hun dak toen ze van Tano`s dood hoorden. Hun wereld werd verstoord."

Het wekt dan ook ergenis dat de advocaat van één van de verdachten de gebeurtenissen in Apeldoorn openlijk bagatelliseert. "Hij noemt het `een uit de hand gelopen geintje`. Zo probeert hij de daad klein te maken. De emotionele impact is enorm. Daarnaast kost de nazorg ons tienduizenden euro`s."

"Tano moet echt radeloos geweest zijn", zegt Van der Star. "Doof en dan ook nog zijn zicht weggenomen. Op schoolkamp moeten we met onze leerlingen ook niet een donker bos in gaan." Jansen, die twee dagen vermist was, zat sinds vijf maanden in op de school, net als zus Henrianne. Van onzekere en schuchtere nieuwkomer ontpopte hij zich binnen de kortste keren tot een geliefde leerling. Met de ondeugd die een puber past zag hij bij Compas kansen om meubelmaker te worden en in zijn vaders voetsporen te treden. Vader Aart overleed ruim twee jaar geleden. "Tano begon bij ons net op te bloeien. Hij had het hier naar zijn zin. Het gezin was net over de dood van de vader heen." Viataal Compas, dat een dag na Jansens begrafenis geconfronteerd werd met het overlijden van docent Bas Waayers, wil binnenkort een kleine bijeenkomst voor de familie van Jansen organiseren om het herinneringsboek en een dvd met videoboodschappen aan te bieden.

De leerlingen maken veel gebruik van een speciaal voor Tano ingerichte kamer. "Mag ik even bij Tano zijn?", vragen ze dan.

De school gaat wat zij op schrift hebben gezet bundelen en beschikbaar stellen voor iedereen binnen het Gestelse Viataal Compas

Docenten, maar vooral ook de leerlingen vinden bij elkaar het begrip en de herkenning die ze nodig hebben voor hun rouwverwerking. "Het is een klein wereldje. Ze zijn erg op elkaar aangewezen. Dit is hun plek", aldus directeur Ruud van der Star.

"Veel dove kinderen hebben familie die gebarentaal niet kan toepassen." Alleen op school spreekt de stilte de juiste taal.

"Ik blijf maar aan Tano denken. School zegt dat ik moet doorwerken, maar dat is moeilijk. Als het even niet gaat, loop ik naar buiten", geeft Eren Eroglu aan. De 17-jarige Limburger is doof en heeft thuis niet veel vrienden waar hij zijn verhaal via gebarentaal bij kwijt kan. "Op school kan ik er wel over praten."

Bij het leeghalen van Tano`s la vond vriend Edge Vergeer allerlei briefjes van meisjes. "En juist daarom valt het de andere leerlingen zwaar om te begrijpen dat hij dood is. Hij kan ook nooit meer helpen bij houtbewerking." Terwijl Vergeer al op weg naar huis is, schiet `m nog iets te binnen. "Tano heeft een schort gemaakt met daarop de getallen 23 en 30. De 23ste is hij teruggevonden, op 30 juni is hij begraven."

Bron: BN de Stem

 

============================================================================================== 

29-06-2009

Tieners blijven in cel voor dood Tano

APELDOORN - Of Ginger (15) Tano wilde ontmoeten, klonk het zondag door de telefoon. Prima, zei het meisje. Vier jongens namen haar mee naar een zeecontainer op een bedrijventerrein. Toen de deur openging, kwam er rook uit de verroeste container. Daar lag Tano Jansen. Dood. De vier Apeldoornse tieners, die dinsdag werden gearresteerd, zitten nog zeker twee weken vast. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 16-jarige Tano Jansen uit Apeldoorn. Ginger is gisteren na drie dagen vrijgelaten, omdat er 'onvoldoende redenen zij om haar lager vast te houden'. Officieel is ze nog wel verdachte. Dat heeft de rechter-commissaris gisteren bepaald. De verdachten (Ginger, twee jongens van 18, één van 19 en een minderjarige jongen) is wederrechterlijke vrijheidsberoving met de dood als gevolg ten laste gelegd. Hier staat maximaal twaalf jaar celstraf op.

Volgens Gingers advocaat, Ron Heutink, hadden de vier jongens ruzie met de praktisch dove Tano. 'Om hem te laten schrikken, hebben ze hem opgesloten in de container. Ginger schrok zich kapot toen ze hem daar zag liggen.'

Volgens Ginger lag Tano zonder T-shirt in de container, waar rook uit kwam. ,,Het vijftal concludeerde dat hij een vuurtje heeft geprobeerd te maken. Toen moet hij gestikt zijn,'' zegt Heutink. Ginger heeft verklaard dat het vijftal met de auto naar een parkeerplaats is gereden. ,,Niemand belt de politie,'' spraken ze af. ,,Ginger, de jongste van het stel, was onder de indruk, in shock en bang.''

De volgende dag kreeg de moeder van Ginger een sms-alert. ,,Ken je die jongen die vermist wordt, vroeg ze haar dochter.'' Ginger ontkende.

Dinsdag knapte er iets. Ginger biechtte het voorval op bij haar vader. Hij belde de politie. Die dag werd Tano gevonden. Volgens de vader van Rico (18), een andere verdachte, meldde het viertal zich 's nachts bij de politie. Rico's vader noemt het een tragische, uit de hand gelopen treiterpartij.

Woensdag deed de politie bij alle verdachten huiszoekingen. Waar de ruzie met Tano over ging, is niet bekend. Tano stond in de buurt De Maten bekend als een rustige jongen 'die nooit iemand kwaad deed'.

Bron: AD

 

==============================================================================================

28-06-2009

Waarom moest Tano dood ?

APELDOORN -  "Wie doet zo'n knaap nu iets aan? Dit is niet te bevatten." Bewoners van de Trommelaarshoeve in Apeldoorn zijn zwaar aangeslagen. Het nieuws van de dood van de 16-jarige Tano Jansen is daar ingeslagen als een bom. Het levenloze lichaam van de jongen, afkomstig uit een doofstom gezin, werd dinsdagmiddag gevonden in een oude verroeste zeecontainer langs het spoor bij het Apeldoornse industrieterrein De Ecofactorij. Hoe de tiener om het leven is gekomen, kan de politie nog niet zeggen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doet hier onderzoek naar. "De doodsoorzaak is op dit moment nog niet bekend, maar vaststaat dat er geen sprake is van een natuurlijke dood", zegt woordvoerster Esther Naber, die spreekt van verdachte omstandigheden.

In verband met de dood van Tano heeft de politie inmiddels vijf Apeldoornse jongeren aangehouden. Het gaat om twee jongens van 18, een van 19 jaar oud, een minderjarige jongen en een minderjarig meisje. De politie vermoedt dat zij een rol hebben gespeeld bij de dood van de tiener. Op meerdere plekken in Apeldoorn zijn gisteren bovendien huiszoekingen verricht.

De lugubere plek waar de jongen is teruggevonden, is niet ver gelegen van Tano's ouderlijke huis in woonwijk De Maten. Hier woonde hij sinds anderhalf jaar met zijn moeder Mineke, zusje Henrianne en de nieuwe vriend van zijn moeder.

Zijn vader Aart overleed drie jaar geleden aan kanker. "Heel treurig. Het gezin is daarna verhuisd van Apeldoorn-Zuid, waar Aart een meubelmakerij aan huis had, naar De Maten", vertelt een oude buurvrouw.

Foute vrienden

Volgens haar ging het echter niet goed met Tano. "De dood van zijn vader was voor hem een enorme klap en daar had hij het ontzettend moeilijk mee. Hij is toen ook gestopt met voetballen, wat hij daarvoor altijd deed. Van zijn moeder hoorde ik wel eens dat ze behoorlijk wat met hem te stellen had. Hij was nogal eens boos en agressief, ook tegen haar. Ook vertelde ze dat hij foute vrienden begon te krijgen. Maar wat ze daar precies mee bedoelde, weet ik niet."

Echt goed contact met de familie Jansen heeft echter vrijwel niemand in de buurt. "Het is gewoon erg lastig. Vrijwel heel het gezin is doofstom. Dat communiceert niet echt makkelijk. Alleen Tano had nog een gehoor van zo'n twintig procent. Met hem kon je nog wel gewoon praten", zegt een buurman, die Tano een aardige knul noemt.

"Hij sleutelde vaak wat aan zijn bromfietsje en als ik vroeg of hij ergens mee kon helpen, was dat geen probleem. Nee, ik snap totaal niet waarom iemand zo'n jongen wat aan zou willen doen."

De tengere, 1,70 meter lange Tano verdween afgelopen zondagmiddag plotseling. De politie nam de zaak zeer serieus en liet zowel op maandag als op dinsdagochtend een sms-alert uitgaan. Enkele uren later vonden rechercheurs na een melding het lichaam van de tiener terug in de met afval omringde container op een braakliggend stuk terrein.

Op zijn school, de katholieke Compas-school in het Brabantse Sint-Michielsgestel, reageert directeur Ruud van der Star aangeslagen. "U moet zich voorstellen: er zitten hier allemaal doven en slechthorenden op school. Om hen zo'n vreselijk bericht mee te moeten delen, dat vraagt een bijzondere aanpak. De dovengemeenschap is namelijk een heel hechte groep. Eergisteravond hebben we met z'n allen bij elkaar gezeten nadat wij het bericht via de media hadden vernomen. Tano zat sinds februari bij ons op school en was bezig om het diploma fijnhoutbewerking te halen."

Bijbaantje

Ook bij het McDonald's restaurant in Apeldoorn-Zuid, waar Tano een bijbaantje had, kan men maar niet geloven dat de 16-jarige scholier er niet meer is. "Iedereen van onze crew kende Tano eigenlijk wel. Wij zijn op dit moment iedereen op de hoogte aan het brengen. Zonder uitzondering reageert men geschokt, het is echt het gesprek van de dag hier. Dit is iets wat je natuurlijk niet elke dag gebeurt."

Bron: De Telegraaf