Image Zaandam. Klik hier om de uitzending te bekijken. Kan een UMTS-mast stoorzender zijn van een gehoorapparaat? De Zaandamse Elvira ter Veer zegt gek te worden van de herrie in haar oor sinds er een UMTS-mast is geplaatst bij Verkade. Ter Veer woont op een steenworp afstand van de mast. Dit meldt Dagblad Zaanstreek. Aanvankelijk was de Zaandamse, die al sinds haar geboorte slechthorend is, dolblij met haar digitale gehoorapparaat. Ze kon met haar nieuwe toestel een speld horen vallen.

Dat is inmiddels wel anders.Ter Veer zegt zowel binnen als buiten last te hebben van 'gebonk, gepiep en gedreun' in haar oor. Toen ze er anderhalf jaar geleden voor het eerst last van kreeg, dacht ze dat er iets met haar apparaat aan de hand was.

Onderzoek van de leverancier, het Audiologisch Centrum in Amsterdam, wees uit dat er niets aan de hand was. Langzamerhand begon ze te vermoeden dat de nieuwe UMTS-mast bij Verkade de boosdoener moest zijn. Hoe dichter ze in de buurt van de mast kwam, des te sterker was het gepiep en gebonk in haar oor.

 

Bron: NoordHollands Dagblad - SBS6

 

================================================================================================

Urk: Buurt vreest komst UMTS-mast

Bewoners van appartementencomplex Suyderseestaete aan het Zinkstuk zijn niet blij met de plannen voor de plaatsing van een UMTS-mast op twintig meter van hun woningen. Ze vrezen dat hun gezondheid in gevaar komt door de straling. Wetenschappers verschillen van mening over de vraag of UMTS-straling slecht is voor de gezondheid, weet Klaas Pasterkamp, de voorziter van de  de Vereniging van Eigenaren ,,Uit een onderzoek van TNO bleek enkele jaren geleden dat de straling gevaarlijk kan zijn. Een ander onderzoek sprak dat weer tegen, maar dat werd deels betaald door een telecombedrijf. Of het schadelijk is blijft dus onduidelijk. Die twijfel is wat ons betreft voldoende reden om dan geen mast neer te zetten in de buurt van woningen. Van asbest en roken werd vroeger tenslotte ook gezegd dat het niet schadelijk was.”

Pasterkamp en zijn buren pleiten ervoor dat een nieuwe UMTS-mast buiten de bebouwde kom komt. ,,Zet zo'n ding neer langs de Vormtweg of de Domineesweg. Of kies voor een locatie op het bedrijventerrein. Maar zet het niet middenin een woonwijk neer. En zeker niet op een plek waar veel ouderen wonen. Want die lopen het risico dat ze problemen krijgen met gehoorapparaten of pacemakers.”

De gemeente meldt dat KPN nog geen concrete aanvraag heeft ingediend voor de plaatsing van een mast op de Vlechttuinen. Wel is duidelijk dat op drie plekken op Urk al dergelijke UMTS-masten staan. Waar precies kan niet één, twee, drie aangegeven worden. Maar een overzicht op internet lijkt erop te duiden dat het gaat om Gemeentewerken, Talma Haven en VCU.

 

Bron: Stopumts.nl