Image Onlangs kreeg een pasgeboren baby van 16 dagen oud al hoortoestellen aangemeten. Voor zover bekend is dit een unicum voor Nederland en wellicht voor de wereld. Gelijkertijd met de hielprik bij baby Femke wees de hoorscreening op een onvoldoende gehoor aan beide oren. Omdat haar oudere zus Lotte ook een aangeboren hoorprobleem heeft, waren de ouders zeer alert. Er is direct een afspraak gemaakt bij het UMC, waar na enkele hoortesten al snel bleek dat ook Femke een aangeboren hoorprobleem heeft en snel ingrijpen gewenst was.

Een vroegtijdige constatering en juiste behandeling van een hoorprobleem draagt bij aan een positieve toekomst van ieder kind. Doordat de hersenen bij gebruik van de hoortoestellen zich ontwikkelen aan de hand van het geluidsaanbod, kan het jonge kind wel leren geluiden op de juiste manier te onderscheiden. Omdat de ouders van Femke al in dit vroege stadium actie hebben ondernomen, zal de baby de hoortoestellen als heel natuurlijk ervaren en gemakkelijk accepteren. Bovendien is contact tussen ouders en kind nu beter mogelijk, evenals contact met de omgeving. Al met al heeft de baby zodoende veel betere mogelijkheden om te leren verstaan en spreken. Dat zou zonder de toestellen niet mogelijk zijn.

Volgens de audicien die de toestellen aanpast, Michel Makker, zijn nog nooit eerder bij zo’n jonge baby hoortoestellen aangemeten.

Bron: NVVS/FOSS