Image Het ‘unspeakeble’ uit de titel betekent, ‘waar je niet kan over spreken’, zo erg is het, of waar niet kan over spreken, het gebeurt in het geheim. En de man die het onderwerp van het boek is kon het ook niet vertellen, geen kans om zich te verdedigen.
Junius Wilson werd doof geboren in

Wilmington in 1908. Jarenlang leefde hij in de gekleurde afdeling van het N.C. School for the Blind and Deaf in Raleigh.
Toen hij 17 was werd hij valselijk beschuldigd van verkrachting en geestelijk ziek verklaard. Wilson werd naar het Staatshospitaal voor Zwarte Geesteszieken gestuurd in Goldsboro, waar hij gecastreerd werd en voor 60 jaar opgesloten.
“Door te proberen dit verhaal te vertellen, dat omschreven wordt als een Zuiders Gotisch vertelsel, heeft onze mogelijkheden wat het schrijven van biografieën vergroot. We hopen dat er veel te leren en te herdenken valt over Junius Wilson en de talloze anderen die niet-vertelde geschiedenissen hebben meegemaakt.”
Op het einde van zijn leven werd Julius gerehabiliteerd. Om hem niet te ontheemden mocht hij als vrij man op het domein van het ziekenhuis blijven wonen. Hij werd nog in de 90.

Bron:  Vertaald nieuws voor Doven