Image Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Ronald Plasterk heeft geen moeite met het verdwijnen van enkele teletekstpagina’s voor doven en slechthorenden. Dat antwoordt hij op Kamer-vragen van PvdA’ers Van Dijken en Roefs. Het tweetal had gevraagd hoe het stoppen van deze service zich verhoudt tot de verbetering van de toegankelijkheid van

televisieprogramma’s middels ondertiteling. Plasterk antwoordt dat het om twee verschillende zaken gaat. Ondertiteling via pagina 888 bedient een grote groep Nederlanders - niet alleen doven en slechthorenden - terwijl de informatie op de opgeheven pagina’s één specifieke groep bedient.

De informatie kan beter via andere kanalen, zoals internet, worden gecommuniceerd, aldus Plasterk. “De NOS heeft mij laten weten dat zij ervoor kiest om NOS Teletekst (op televisie) zoveel mogelijk te reserveren voor nieuws met een hoge dynamiek en omloopsnelheid, dat in beginsel voor iedere kijker relevant is”, schrijft de minister. Belanghebbende organisaties kunnen de vrij statische informatie van de opgeheven pagina’s beter via adequate alternatieve vormen verspreiden - zeker gezien de beperkte capaciteit van NOS Teletekst, meent Plasterk.

Bron: Villamedia