Image Terwijl Nederland ruziet over Visual Earth en Google Earth zijn ze er op de CES al over uit: Google Earth is the greatest, zeker als je het met je handen kunt besturen. In een afgelegen zaaltje van het Las Vegas Convention Center, demonstreert LG/Philips een nieuwe schermtechniek met behulp van Google Earth. Op een 52 inch high definition beeldscherm is een multitouch laag aangebracht, waardoor je Google Earth met je handen kunt besturen. Dat sturen in drie dimensies werkt als een magneet op de bezoekers: iedereen wil wel even het goddelijke gevoel hebben om vanuit de hoogte met een nonchalant handgebaar de

aarde aan je voorbij te schuiven. Af en toe even inzoomen met twee vingers, en dan met gespreide vingertoppen het perspectief wijzigen. Roeren in de ruimte: dit is een interface zoals Big Brother het bedoeld heeft.
De aanraakinterface werkt met een infrarood sensor die gebaren, posities en gebieden herkent. Je kunt met je vingers, maar ook met een pen navigeren. Leg tien vingers op het scherm en er verschijnt een keyboard.

Ook bij de Hitachi-stand blijkt de kaartsoftware van Google een dankbare toepassing om een aanraakscherm en een bijzondere projector te demonsteren. Iets minder geavanceerd dan bij LG/Philips, maar dat maakt niet uit: iedereen houdt van het gevoel om over dorpen en steden te zweven en uit te roepen: ‘Daar! Daar woon ik!

Bron: NRC Handelsbald