Image Sommige kinderen hebben zo'n specifieke handicap dat de dichtstbijzijnde geschikte school ver buiten Zeeland ligt. Bijvoorbeeld de zesjarige Femke Smit uit Krabbendijke. Ze reist elke dag met de taxi heen en weer naar Vught (bij Den Bosch): een reis van bijna twee uur. De gemeente Reimerswaal vergoedt de kosten. "We hadden geen andere keus", legt Femke's vader Mark uit. "Femke heeft motorische en communicatieve problemen. Ze is slechthorend, heeft moeite met praten én heeft last 
van haar beentjes. In Goes is er geen school die voor beide problemen voldoende hulp kan bieden: de ene school legt de nadruk op communicatieve problemen, de andere school juist op motorische problemen. We vallen echt een beetje tussen wal en schip".

Femkes ouders stonden voor een moeilijke beslissing: óf genoegen nemen met een mindere opleiding voor hun dochter, óf haar elke dag een verre reis laten maken. "Verhuizen was geen optie, omdat we alles in Krabbendijke hebben. Onze andere kinderen gaan hier naar school. Het liefst zouden we Femke die lange reis natuurlijk niet aandoen. We weten dat het belastend is. Maar aan de andere kant willen we haar een zo goed mogelijke toekomst geven. Het doel is dat ze uiteindelijk zelfstandig kan leven. De Mariëllaschool in Vught staat heel goed bekend. We merken echt dat ze vooruit gaat. De leerkrachten zijn op individueel niveau met haar bezig: ze zit in een klas van twee of drie kinderen. Bovendien krijgt ze logopedie, ergotherapie en fysiotherapie onder lestijd. Dat betekent dat ze 's avonds echt vrij is van school."

Femke en haar ouders staan elke dag om zes uur op. "Om zeven uur komt de taxi. Femke gaat van negen tot drie uur naar school. 's Middags om half vijf is ze weer thuis." Femke vindt de lange reis geen probleem. "We hebben het erg getroffen met het taxivervoer. Femke heeft twee vaste chauffeuses die werkelijk alles voor haar doen. Ze proberen de gebaren onder de knie te krijgen, zodat ze toch met haar kunnen communiceren. Ze maken het echt gezellig onderweg. Dat maakt de reis draaglijker. Dit is een goede oplossing voor ons. Femke gaat 's ochtends vrolijk de taxi in en komt er 's middags weer vrolijk uit."

Bron: PCZ - DovenTV