Image Of het ons ervan zal weerhouden om verder mobiel bellend door het leven te gaan is twijfelachtig, maar veelvuldig gebruik van de gsm houdt gezondheidsrisico's in, zo bevestigt een nieuwe studie. Dat meldt de Independent on Sunday.
Hersentumoren en kanker
Het gaat om Zweeds onderzoek van de professoren Lennart Hardell en Kjell Hansson Mild, die al eerder waarschuwden dat wie veel belt met de gsm, een grote kans loopt op tumoren in het hoofd. Ze baseren hun nieuwe waarschuwing op elf onderzoeken die in verschillende landen werden gedaan naar de gevolgen van gsm-gebruik. In vijf van die zes onderzoeken werd vastgesteld dat het mobieltje, zeker bij mensen die er tien jaar of langer gebruik van maken, leidt tot een verhoogde kans op kwaadaardige gliomas, kankers van de glialcellen die de zenuwcellen beschermen. In de zesde studie werd eenzelfde effect gesignaleerd, maar was alleen sprake van goedaardige gliomas.

Doofheid
Daarnaast was er sprake van akoestische neuromas, die eveneens goedaardig zijn maar wel kunnen leiden tot aantasting van de gehoorszenuw en dus tot doofheid. Door alle studies samen te bekijken, stellen de Zweedse professoren vast dat mensen die al tien jaar of langer gsm'en 20 procent meer kans lopen op die laatste aandoening en 30 procent vaker door kwaadaardige gliomas kunnen worden getroffen.

Dat alles bracht Hardell en Hansson Mild tot de conclusie: "de bestaande onderzoeken naar het gebruik van mobiele telefoons over een langere periode van minstens tien jaar tonen een consistent patroon van verhoogde risico's en een grotere kans op andere vormen van hersentumoren kan niet worden uitgesloten".

Ook draadloze vaste telefoons gevaarlijk
Trouwens, ook draadloze vaste telefoons houden volgens de vorsers soortgelijke gevaren in. En professor Mild vraagt ook om nader onderzoek van de gevolgen die deze vorm van telefoneren kan hebben voor de ontwikkeling van ziektes als Alzheimer en Parkinson, "want we beschikken over aanwijzingen dat dit ook een probleem kan zijn".

Bron: HLN.be