Image ‘Dit zijn mijn wangetjes’, ‘Tikketakke regen’, ‘Met de vingertjes’. Bij deze kinderliedjes blijven ze niet stil zitten bij Vroegbehandeling van Viataal, locatie Sint-Michielsgestel. De kinderen zingen, bewegen en gebaren vrolijk mee met een speciale dvd vol gebarenliedjes. Bedacht en uitgevoerd door de eigen medewerkers. Drie versies “Sommige liedjes gebruiken we elke dag”, vertelt één van de pedagogisch medewerkers van Vroegbehandeling. “Die liedjes zijn verbonden aan alledaagse bezigheden. Denk aan: ‘Goedemorgen’ en ‘Smakelijk eten’. Daarnaast hebben we ook allerlei andere kinderliedjes.” Geen gek idee om 
deze liedjes op een dvd te zetten. De kinderen kunnen dan thuis meezingen. En de ouders ook; het is een ontspannen gezamenlijke activiteit.

De dvd is geschikt voor alle kinderen. Ieder kind kan veel plezier beleven aan het meedoen met de kijk-liedjes, zowel kinderen die horen, slecht horen of niet horen als kinderen die een achterstand hebben in de spraak- of taalontwikkeling.

Dezelfde liedjes kunnen op drie manieren worden afgespeeld:
1. In Nederlands met Gebaren: liedjes worden gezongen en ondersteund met gebaren
2. In Nederlandse GebarenTaal (NGT): liedjes worden in NGT ‘gezongen’ en de liedjes zijn op de achtergrond te horen
3. Met pictogrammen: liedjes worden gezongen met afbeeldingen bij de liedjes

Breed gebruik
De dvd is in eigen beheer gemaakt. Medewerkers van Vroegbehandeling hebben zelf de liedjes ingezongen de gebaren en pictogrammen verzorgd en de muziek ingespeeld.

Omdat er verschillende versies bestaan van de liedjes op de dvd, is deze ook prima geschikt voor andere kinderdagcentra, en in het bijzonder die plaatsen waar ook gewerkt wordt met communicatie via beeld of gebaren.

Belangstelling?
De dvd kost 22,50 euro exclusief verzendkosten. U ontvangt hierbij ook een leuk Dick Bruna-gebarenboekje. Wilt u de dvd aanschaffen en/of wilt u meer informatie over Vroegbehandeling dan kunt u contact opnemen met Lisette Sweep, locatiemanager, 073-5588327.

Over Vroegbehandeling
Kinderen die Vroegbehandeling bezoeken hebben allemaal ernstige achterstand in hun spraak en of taalontwikkeling en/of een gehoorprobleem. Deze kinderen, in de leeftijd van 2 tot 5 jaar, komen voor behandeling hiervan naar speciale peutergroepen.

Bij Vroegbehandeling krijgen deze kinderen extra logopedie en daarnaast een omgeving aangeboden die helemaal op hun spraaktaalontwikkeling is gericht, maar ook op hun leerontwikkeling en hun gedrag.

Er zijn kinderen bij die niet of nauwelijks spreken en daarom voor korte tijd een omweg aangeboden krijgen via gebaren. Die gebaren verdwijnen weer als ze beter leren spreken. Doordat ze gebaren gebruiken, leren ze communiceren en raken ze niet opgesloten in zichzelf.

Bron: Viataal / DovenTV