Verbouwing info winkel van SWeDoRo Gebarenshoppie is begonnen! Spannend! Op NL Doet 11 maart wordt alles geverfd en weer leuk ingericht. Joepie!!!

Team Gebarenshoppie

GBshoppie foto 1GBshoppie foto 2

SinterKerstkadootjes uit de winkel van SWeDoRo

Hoe leuk is dat om gebarenspelletjes te doen?. Op website https://www.swedoro.nl/gebarenshoppie/alle-producten
kun je leuke dingetjes vinden om kado te geven.
Snelste manier is bestellen via webshop en we sturen het gelijk op naar uw adres.

Met vriendelijke groeten,
Gebarenshoppieteam van SWeDoRo

Hallo iedereen,
Er is net weer een persconferentie geweest van Rutte.
Er is nu een lichte versoepeling van de maatregelen en Swedoro kan daar ook aan meedoen. We moeten wel voorzichtig zijn.
Gebouw en zaal gaat nu weer een beetje open.  Er mogen maximaal 20 personen in de grote zaal. En we moeten 1,5 meter afstand blijven houden.
En per 1 december komt er een nieuwe maatregel bij: als we in Swedoro-gebouw zijn en rondlopen dan is het verplicht om een mondkapje te dragen.
Als je zit dan mag je mondkapje afdoen. En ga je weer lopen dan moet je de mondkapje weer op doen.
 

Swedoro gaat vanaf woensdagavond tot en met 18 november 2020 in Lockdown, dat wilt zeggen dat clubhuis van Swedoro helemaal GESLOTEN is !   Vanwege het richtlijn van RIVM zodat wij veilig en gezond thuis blijven.

Tussendoor kunnen mensen mondkapjes bestellen, wij werken thuis.  
Mondkapjes zijn het belangrijkste beschermingsfactor.

Blijf veilig en gezond thuis.

Vanaf nu zijn er weer doorzichtige mondkapjes beschikbaar in verschillende kleuren met lint of elastiek.
U kunt deze mondkapjes bestellen (maximaal 4 mondkapjes per keer) via de webshop van Swedoro (https://www.swedoro.nl/gebarenshoppie/categorie/)

Note: vanwege de hygiëne kunnen de mondkapjes niet retour worden gestuurd

De mondkapjes worden 1x per week verstuurd en door de drukte bij PostNL kan de verzending een paar dagen duren.

Hands on stadstour in Het Park

De hands-on tours van Stichting Oren en Ogen tekort zijn opgezet om mensen een unieke stadsbeleving te bieden.
za 19 september 2020 / 11:00

Door op pad te gaan met een dove gids die zijn verhalen in gebaren vertelt, komt het park in de taal al tot leven. Gebarentaal is heel beeldend en er iets niets leuker dan de gebaren voor typische Rotterdamse woorden te leren. Maak kennis met de dovencultuur en kom er achter dat je een heel eind komt in je communicatie met je handen en de juiste mimiek.

Hands on stadstour in Het Park

De hands-on tours van Stichting Oren en Ogen tekort zijn opgezet om mensen een unieke stadsbeleving te bieden.
za 26 september 2020 / 11:00

Door op pad te gaan met een dove gids die zijn verhalen in gebaren vertelt, komt het park in de taal al tot leven. Gebarentaal is heel beeldend en er iets niets leuker dan de gebaren voor typische Rotterdamse woorden te leren. Maak kennis met de dovencultuur en kom er achter dat je een heel eind komt in je communicatie met je handen en de juiste mimiek.

Vanaf donderdag 2 juli gaat SWeDoRo weer beperkt open voor kleine activiteiten en overleg.
Want we moeten nog steeds 1,5 meter afstand houden met elkaar.
Dat betekent dat in de grote zaal (met bar) niet meer dan 20 personen in kunnen omdat we anders geen 1,5 meter afstand hebben. En bij Gebarenshoppie kunnen er maximaal 2 personen.
Wil je naar SWeDoRo en/of Gebarenshoppie komen dan moet je eerst een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan doorgeven op welke dag/avond je wilt komen en dan gaat SWeDoRo kijken of er nog plaats is voor je.
Dus je kan niet zomaar langs komen bij SWeDoRo omdat anders kans groot is dat er meer dan 20 personen zijn en dat je niet naar binnen kan bij SWeDoRo en dat je weer naar huis moet.
Zie filmpje hoe SWeDoRo nu ingericht is met 1,5 meter afstand.

Klik op het plaatje voor filmpje

nieuws vanuit SWeDoRo

Doof Grijs Creatief

Primeur Eurovisie Songfestival met muziektolken op NPO-1 extra en ook op groot scherm te zien bij Swedoro ! 
Zoals jullie weten was vorig jaar Eurovisie Songfestival op je televisie te zien en apart de muziektolken via livestream op je laptop/iPad (dus niet in één beeld). Dat was de 1e keer dat Eurovisie Songfestival toegankelijk is geworden voor doven en slechthorenden. 
Zojuist een paar minuten geleden is bekend geworden via NOS, AVROTROS en NPO-1 dat er nu de primeur is dat Eurovisie Songfestival met muziektolken (in één beeld) dit jaar live te volgen is op NPO-1 extra (TV) of via NPO-start (internet) a.s. donderdag en a.s. zaterdag. 
# Dinsdag 14 mei 2019 (vanavond dus) gaat nog op de oude manier (net als vorig jaar) -> livestream en TV apart (dus niet in één beeld). Swedoro is NIET open vanavond. Link voor livestream op je laptop/iPad volgt vanavond (hou de volgende Facebook-pagina in de gaten:  https://www.facebook.com/Het-Getolkte-Songfestival-2167774770138690/ )
# Donderdag 16 mei 2019 en zaterdag 18 mei 2019 gaat op de nieuwe manier (dus in één beeld) -> te zien via NPO-1 extra (TV) of via NPO-start (internet). Je kan ook gezellig bij Swedoro komen kijken (vanaf 19:30 uur) op een groot scherm met zware muziek/bas. Toegang is gratis. De muziektolken zijn niet bij Swedoro maar zijn dan in Hilversum. Voor uitleg NPO-start via je laptop/iPad zie filmpje hieronder:
Deel dit bericht naar je vrienden en familie !

Per direct is er een vrijwilligersvacature beschikbaar voor de functie buro-medewerker bij stichting Swedoro.

Taken zijn:

* Afhandelen e-mailverkeer en post

* Archief

* Tolken regelen en tolkuren regelen via tolkcontact

* Vergadering voorbereiden (i.s.m. bestuur)

* Jaarverslag versturen

* Contact houden met de vereningingen

* Diverse andere administratieve werkzaamheden.

SWeDoRo is op zoek naar mensen die de schoonmaakploeg graag komen versterken. Jullie kunnen bv 1 of 2 x per week doen voor 2 uur per dag. Of meerdere dagen kan ook.
In overleg met coördinator is het mogelijk om de dagen en tijden af te stemmen.
Er is een kleine vergoeding (vrijwilligersvergoeding) beschikbaar.
Lijkt het je leuk? Mail dan naar beheerder(at)swedoro.nl ("(at)" vervangen door "@" i.v.m. mogelijke spam).
 

Festival Clindoeil

Bekijk ook filmpjes van eerdere afleveringen van Rotterdam Gebaren Nieuws op onze website.

Voorlezen en goochelen in de bieb

Bekijk ook filmpjes van eerdere afleveringen van Rotterdam Gebaren Nieuws op onze website.

Wapperdag bij Swedoro - Stichting Welzijn Doven Rotterdam is een feit! Het is drukbezocht en de zaal is goed gevuld. De activiteiten zijn uiteenlopend, waaronder actieve activiteiten zoals de levende tafelvoetbal. Is jouw nieuwsgierigheid gewekt? Neem snel een kijkje op het filmpje hieronder (de ondertiteling is beschikbaar).

Bekijk ook filmpjes van eerdere afleveringen van Rotterdam Gebaren Nieuws op onze website.

Rotterdamse Gebaren Nieuws Uitzending
Gebarenkasteel Monkey town 13 mei RGN Swedoro

Swedoro is op zoek naar mensen die de schoonmaakploeg graag komen versterken. Jullie kunnen bv 1 of 2 x per week doen voor 2 uur per dag. Of meerdere dagen kan ook.
In overleg met coördinator is het mogelijk om de dagen en tijden af te stemmen.
Er is een kleine vergoeding (vrijwilligersvergoeding) beschikbaar.
Lijkt het je leuk? Mail dan naar beheerder(at)swedoro.nl ("(at)" vervangen door "@" i.v.m. mogelijke spam).
 

Als horende ouders met je horende baby gebaren gebruiken? Voor veel ouders klinkt dit niet logisch. Maar toch heeft het gebruik van gebaren bij horende baby's veel voordelen! Gebaren met kinderen is nog niet heel bekend in Nederland, maar echt nieuw is het niet.

Mirthe Determeijer van het bedrijf ‘Baby- en Kindergebaar’ vertelt: “Alle kinderen gebruiken gebaren. Denk maar aan zwaaien of het uitsteken van de handjes naar papa of mama als teken dat hij wil worden opgepakt. Het gebaren met kinderen is niets anders dan het ondersteunen van je gesproken taal met gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal. Door het gebruik van vaak eenvoudige gebaren geef je je kind de mogelijkheid om al op jonge leeftijd met jou te communiceren. De motoriek van de handjes is veel eerder goed ontwikkeld dan de spieren die de mond sturen. Het is daarom voor kindjes vanaf 6 maanden al mogelijk om met hun handjes te vertellen wat ze willen of wat ze bezighoudt. Dat is een uniek kijkje in de belevingswereld van je kind, wat je als ouder niet wilt missen! En doordat je naast het gebaren gewoon blijft praten tegen je kind, zal hij nog steeds gewoon leren spreken. Sterker nog, omdat je kind al eerder actief bezig is met communicatie, komt het de spraakontwikkeling zelfs ten goede!”.

Een enthousiaste moeder vertelt: “De gebaren zijn ontzettend handig, vanaf een maand of zeven gebaart onze zoon ook echt terug wanneer hij iets hoort, ziet of iets wil eten of drinken. Het gebaar voor “vogel” en “licht uit” waren de eerste gebaren die hij deed. Momenteel pakt hij heel snel nieuwe

Heeft u zin in een gezellige dag? Wij wel.

Omdat er dit jaar geen WereldDovenDag (WDD) wordt gehouden in Nederland organiseert SWeDoRo op zaterdag 24 september een RDD-dag (Rotterdam Doven Dag).

Klik

om het filmpje in gebarentaal (met ondertiteling) te bekijken over de RDD-dag.

Er zullen leuke activiteiten en workshops zijn, o.a.

-      taartbakwedstrijd

-      kinderactiviteiten

-      mini-reuni RMI

-      dove mensen presenteren hun eigen bedrijf

-      verenigingen zullen hun activiteiten promoten

-      en nog heel veel meer....

s'Avonds zal de keuken open zijn voor eten en de avondprogramma zal verzorgd worden door Swan Harbour (dove jongeren) waarbij iedereen welkom is !

Aanvang vanaf 12.00 uur tot in de late uurtjes

Schrijf die datum alvast in je agenda!

Eindelijk een avond waar doven zich niet hoeven aan te passen en de rollen zijn omgedraaid. Tijdens deze avond waren medewerkers van Deaf Ability Team aanwezig.

Deze doven en slechthorenden werken achter de kassa, bar en eetkraampjes. Zij werden ondersteund door een tolk. Doven en niet doven brachten zo een prachtige zomeravond door met de film Hail, Caesar!

Naast genieten van de film werd er ook gedanst met gebarentaal. Twee moedige tolken stonden boven op een container en beeldden de muziek uit met gebarentaal, zodat doven ook konden volgen waar het liedje over ging. Daarnaast was er een “speedmeet”. Hier konden doven en niet doven elkaar ontmoeten en meer van elkaar te weten komen. Zo vroeg een bezoeker zich af waarom doven anders klappen dan niet doven mensen. Doven doen hun handen namelijk boven hun hoofd als ze willen applaudisseren. Een van de doven legt uit dat ze dat doen, omdat dat visueel veel duidelijk is dan met je handen klappen voor je lichaam.

De Pleinbioscoop is deze zomer weer negentien avonden op het Museumpark. Bezoekers kunnen zelf hun stoeltje meenemen of er eentje huren voor 1,- euro. Al dertig jaar is deze openluchtbioscoop een begrip in Rotterdam. Het aanbod aan films is zeer divers. Van klassiekers als Casablanca en Blues Brothers tot Hail, Caesar!

 

 


Bron: Open Rotterdam

26e Rotterdamse Gebaren Nieuws Uitzending
AVA project van Jari Hazelebach (Dovenapp AVA)

25e Rotterdamse Gebaren Nieuws Uitzending
Zwemclub R.D.Z.C. (Rotterdamse Doven Zwemclub)

24e Rotterdamse Gebaren Nieuws Uitzending
Fietsdag SWeDoRo

23e Rotterdamse Gebaren Nieuws Uitzending

Yoga

Wij zoeken een docent om Nederlandse les te geven aan dove allochtonen. De cursisten krijgen 1x per maand les op donderdagavond van half 8 tot half 10. Er zijn twee niveaus, wij zoeken een docent voor niveau 1. Op niveau 1 werk je aan uitbreiding van de woordenschat Nederlands en uitbreiding woordenschat NGT. Ook wordt er aandacht besteed aan een aantal grammaticale onderdelen. Er is vooralsnog geen vaste methode, dit betekent dat je veel vrijheid hebt in het bepalen van de lesseninhoud. De groep is niet zo groot, gemiddeld 6 cursisten, maar wel gedifferentieerd doordat de cursisten niet allemaal op hetzelfde niveau zitten.

Kwalificaties:
- goede vaardigheid in NGT en Nederlands
- ervaring met lesgeven

Soms worden er extra taken van je verwacht, zoals het voeren van een intake-gesprek met nieuwe cursisten of een vergadering, maar dit is wel in overleg met de docent van niveau 2 en met het bestuur. Er is een kleine vrijwilligersvergoeding en reiskostenvergoeding.

Het is de bedoeling dat je eerst wordt ingewerkt, je kan ook een keer komen meekijken. Meer informatie of vragen? Neem contact op met de huidige docent van groep 1: Ulrika Klomp via ulrika(at)live.nl ("at" vervangen door "@" om spam te voorkomen). Om direct te solliciteren kan je contact op nemen met Gera Vonk-Huisjes via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ("at" vervangen door "@" om spam te voorkomen)

Stichting Swedoro heeft een vacature voor een gebarentaaldocent (m/v) die bereidt is om gebarentaalcursus AB1 te geven op de woensdagmiddag. Het is in de omgeving van Rotterdam. Voorkeur gaat uit naar dove personen en dat men bekend is met het nieuwe cursusmateriaal AB1. Reacties kunnen gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (i.v.m. spam (at) vervangen door @).

Het is één keer per maand op donderdagavond van 19:30 uur tot 21:30.

Bent u doof en komt u van buitenlandse afkomst ?

Wil je de Nederlandse taal leren welke door dove docenten in gebarentaal wordt gegeven en hoe alles gaat in de Nederlandse samenleving zoals:

  • het discussieren over de dagelijkse gebeurtenissen vanuit de kranten, dovennieuws, enz.
  • het bezoeken van de buiten-activiteiten o.a. musea, bibliotheek, gemeenteloketten, enz
  • het leren omgaan met de digitale contacten o.a. teksttelefoon, mailen, msnen, internetten, enz

Kom dan Cursus Nederlandse Taal voor Doven bij Swedoro volgen !

gebarenshoppie vacature swedoroSwedoro is op zoek naar een vrijwilliger/ster welke ons kan helpen om op donderdagavond het team te komen versterken.

Zie volgende link om te lezen wat Gebarenshoppie doet:

http://www.swedoro.nl/index.php/gebarenshoppie/over-gebaren-shoppie

 

Lijkt het jou leuk om dit te doen ? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en maak een vrijblijvende afspraak zodat je kan komen kijken of dit misschien wat voor jou is !

Groetjes van Gebarenshoppie !

 

 

vrijwilliger financien doofSwedoro is op zoek naar een vrijwilliger welke ons kan helpen met de financiele administratie. Je doet dit samen met 2 andere dove vrijwilligers. De taken zijn: inkoopfacturen, declaraties en verkoopfacturen boeken in het boekhoudsysteem Twinfiefd. Je wordt hierbij ingewerkt door de andere 2 dove vrijwilligers. Lijkt het jou leuk om dit te doen ? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en maak een vrijblijvende afspraak zodat je kan komen kijken of dit misschien wat voor jou is !

 

 

rijnmond swedoro werelddovendagTer gelegenheid van de Werelddovendag, zaterdag 27 september zendt RTV Rijnmond een week lang haar tv-nieuws uit met een tolk Nederlandse gebarentaal. De Rotterdammer Sebastiaan Boogaard, bekend van het NOS Journaal, zal één van de doventolken zijn. Hiermee gaat de wens van Rijnmond inwoner Jona Eekhout (en heel veel andere doven en slechthorenden in de regio) in vervulling, een gebarentolk bij het nieuws in zijn eigen regio.

De nieuwsuitzendingen van 20.00 uur en de herhaling om 09.00 uur worden de volgende dag van maandag 22 september tot en met vrijdag 26 september uitgezonden met een gebarentolk in beeld. De speciale uitzendingen zijn

 

 Deze video bevat 60.000 Stolpersteine ter gedachtenis aan vermoorde Joden

 

 Deze video bevat Pleinbioscoop Meets Deaf Culture op 21 augustus 2015

 

 Deze video bevat Helpdesk DovenComputerRotterdam (DCR) oktober 2015

 

 Deze video bevat Wapperdag 4 juli 2015

 

 Deze video bevat Gebarencursus, GebarenMee en Bingo 2 april 2015

 

 Deze video bevat zaalvoetbalwedstrijd van Mark van 't Wout 28 april.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze video bevat meerdere onderwerpen oa NL première La Famille Bélier in bioscoop Lantaren/Venster

Deze video bevat de volgende onderwerpen :
- Polanoschool
- Interculturele Festival (DAF)
- Nationale Voorleeswedstrijd
- Sport en speldag

 

 De 14e Rotterdamse Gebaren Nieuws uitzending !

Deze video bevat de volgende onderwerpen :

- Levende bingo Avond
- Paas knutsel middag voor ouders/ kinderen
- NL Doet

 

Voor meer RGN-nieuws zie Facebookpagina https://www.facebook.com/pages/Rotterdamse-Gebaren-Nieuws

Swedoro email Swedoro ondervindt problemen met de mailverbindingen van de KPN waardoor er niet gemaild kan worden naar Swedoro. Graag de volgende tijdelijke mailadressen gebruiken:

Secretariaat: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ("a" vervangen door "@" i.v.m. spam)
Beheer/zaal: beheerswedoro(a)gmail.com ("a" vervangen door "@" i.v.m. spam)
Informatiecentrum/Gebarenshoppie: gebarenshoppie(a)gmail.com ("a" vervangen door "@" i.v.m. spam)
Teletekst Rijnmond 886 en 887: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Excuses voor het ongemak. 

RGN12

 

 

Klik op lees meer .... om de 12e Rotterdamse Gebaren Nieuws uitzending te bekijken !

Bingo

Een ander soort bingo bij Swedoro om 19:30 uur ! Nieuwsgierig ? Kijk verder voor meer informatie !

Deze cursus is een vervolg op module 3 en sluit aan op de cursus Taalvaardigheid. Er wordt les gegeven op een inventieve manier, waardoor u de aangeboden NGT input door herhalingen beter begrijpt.

Dat betekent ook dat uw kennis en vaardigheden extra uitgebreid worden. Wat u geleerd hebt bij eerdere AB cursussen, wordt tijdens de de eerste les opgefrist. Tijdens alle lessen is NGT de voertaal; dat betekent dat er geen stem wordt gebruikt. Uw visuele vaardigheden worden op die manier versterkt.

Image Klik op lees meer ....  om de 7e Rotterdamse Gebaren Nieuws uitzending te bekijken !

Bron: Swedoro

Image Klik op lees meer ....  om de 8e Rotterdamse Gebaren Nieuws uitzending te bekijken !

Bron: Swedoro

Image Activiteiten jaarverslag 2012 van Swedoro is gereed. Nieuwsgierig wat stichting Swedoro in het jaar 2012 allemaal heeft gedaan ? Klik hier om het jaarverslag 2012 te lezen.

Bron: Swedoro

Image Klik op lees meer ....  om de RTV Rijnmond uitzending te bekijken over Sencity welke op 25 mei 2013 is gehouden in de Maassilo.

Image Klik op lees meer ....  om de 6e Rotterdamse Gebaren Nieuws uitzending te bekijken !

Bron: Swedoro

Image Klik op lees meer ....  om de 5e Rotterdamse Gebaren Nieuws uitzending te bekijken !

Bron: Swedoro

Image Klik op lees meer ....  om de 3e Rotterdamse Gebaren Nieuws uitzending te bekijken !

Bron: Swedoro

Image Klik op lees meer ....  om de 4e Rotterdamse Gebaren Nieuws uitzending te bekijken !

Bron: Swedoro

Image Klik op lees meer ....  om de 2e Rotterdamse Gebaren Nieuws uitzending te bekijken !

Bron: Swedoro

Image Klik op lees meer ....  om de 1e Rotterdamse Gebaren Nieuws uitzending te bekijken !

Bron: Swedoro

Image Op maandagmiddag 23 april a.s. organiseert de Vereniging van Gehandicapten-organisaties Rotterdam haar eerste ‘De Dag van Informatie en Inspiratie’-bijeenkomst. Een bijeenkomst voor lidorganisaties van de VGR, politici, ervaringsdeskundigen, beleidsmedewerkers, verzorgers, bestuursleden en andere belanghebbenden. Deze bijeenkomst vindt plaats in het Rijndam Revalidatiecentrum, Westersingel 300 te Rotterdam. Doel van deze
Image Vodafone gaat abonnementen introduceren speciaal voor doven, slechthorenden en mensen met spraakproblemen. Dat laat de provider vrijdag weten. Het abonnement is vanaf 1 april verkrijgbaar omdat de eerste dag van de nieuwe maand is. Vodafone belooft dat het geen 1 april-grap is. Doven kunnen bij de bundel alleen een Galaxy S II krijgen. Verder wordt er voor 30 euro per maand 1000 MB aan mobiel internet geboden voor het gebruik van

Image A.s. zondag komt Werelddovendag op TV bij programma "Raymann is laat !". WDD komt in het programma op    Nederland 1, 23 uur Raymann is Laat!! Sencity komt met Seherat (doof, danser). En er wordt aandacht besteed aan ons programma van WDD en het programma wordt op de site van Raymann is Laat geplaatst! Veel kijkplezier as zondag !

Bron: WDD www.werelddovendag.nl

Image Sencity en Swedoro organiseren samen een dance-workshop zodat je alvast kan opwarmen voor de muziek-spektakel Sencity op zaterdag 24 september ! Kom ook op donderdagavond 15 september naar Swedoro ! Het is van 19:30 tot 21:00 uur. Waar ? Swedoro, Michelangelostraat 46, 3066NM Rotterdam. Iedereen is van harte welkom (horenden, slechthorenden en doven) ! Klik hier om affiche te bekijken. Bron: Swedoro-Sencity

Image De Rotters organiseert op zaterdagavond 25 juni een filmavond ! Zaal bij Swedoro is open van 19:00 tot 01:00 en de film begint om 21:00 uur. Het is nog een verrassing wat voor film er gedraaid gaat worden. Toegang is gratis ! Kom ook !

Bron: De Rotters

Image KNDSB veldvoetbal:

3e ronde (laatste ronde) competitiewedstrijden in ROTTERDAM. Op zaterdag 4 juni 2011.

2 wedstrijden na elkaar om 11:00 uur: OLDI ROTTERDAM – ADSV AMSTERDAM en om 13:00 uur FC South/DSV de Dommel (Noord-BRABANT) - GDVV Martinistad GRONINGEN. Kom allemaal kijken. Locatie: VVOR Sportpark de Venhoeve Prinsenlaan 991 3062 CT Rotterda.

Bron: OLDI

Image Geef je dan op voor geweldige training en wedstrijd samen met voetballers van Jeugdselectie Feyenoord! 24 september is het Wereld Doven Dag. Dat wordt gehouden in Rotterdam. Daarom gaan we in de week voor Wereld Doven Dag en op Wereld Doven Dag zelf allemaal leuke dingen doen. Wij hebben met Feyenoord een geweldige afspraak gemaakt. Dove voetballers mogen op woensdag 21 september komen trainen samen met

baby gebaren gebarentaal cursus In de doven gemeenschap wordt gecommuniceerd door middel van gebaren. Dit geschenk vanuit deze gemeenschap kan ook ingezet worden ter bevordering van de communicatie tussen ouder/verzorger en kind. In Amerika wordt het gebaren al geruime tijd gebruikt bij horende baby’s/kindjes ter ondersteuning van de gesproken taal, hier is ook

 

Image Iedereen die in contact komt met dove/slecht horende kinderen, of kinderen die gebaren gebruiken ter ondersteuning van de gesproken taal,  zal het erg vervelend vinden dat ze niet zelf kunnen communiceren met het kind bedenk de alledaagse dingen. Uit eigen ervaring weet ik dat mensen uit de vriendenkring, buren, familieleden, oppas e.d. hier toch wel mee zitten. Voor deze mensen is het vaak onmogelijk om een hele
Image De cursus gaat uit van de NGT daarom is het van belang om kennis te hebben in de Nederlandse gebarentaal waarin ook deze cursus zal worden gegeven. U leert de basis principes van de VHG en gebaren die worden gebruikt worden in de directe dagelijkse communicatie voor contact met doofblinden. U kunt de cursus volgen bij Swedoro. Wanneer de cursus van start gaat is
Image Van je iPod word je doof, dat is het nieuwe opvoedkundige credo van de 21ste eeuw. Maar is dat werkelijk zo? Een studie waarschuwt dat 20 procent van de jongeren doof aan het worden is dankzij de mp3-peler die in hun oren hangt. Maar die waarschuwing is bij andere onderzoekers aan dovemansoren gericht, die vinden dat het allemaal wel
Image Sencity is een muziek evenement voor dove en slechthorende mensen georganiseerd door de Nederlandse stichting Skyway. De emoties en passies van de muziek worden omgezet naar zoveel mogelijk zintuigen. Klik op "lees meer ..." op de promo-filmpje te bekijken van Sencity in Amsterdam en Sencity in Johannesburg (Zuid-Afrika).
Image Op 24 februari, woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur organiseert Verenigde SENIOREN Partij afdeling Prins Alexanderpolder bij Swedoro. De eerste lezing wordt gegeven door Drs Anton de Man, lijsttrekker van de Senioren Partij in deelgemeente Prins Alexander. Op zijn vijftigste jaar zette hij zijn eerste stap in de politiek. Het voelde meteen goed. ''Ik voelde dat ik dit goed kon en had
Image Dan heeft Swedoro voor u diverse mogelijkheden! Uiteraard kunt u ook op de andere dagen (overdag/avond) gebruik maken van onze faciliteiten. Naast de vele activiteiten die aan doven en horenden geboden worden, hebben wij voor u ook zalen beschikbaar.
U kunt hierbij denken aan:

Image 22 December is het dan eindelijk zover, Merianne en Leonie vertellen hun verhaal in ‘Jong’ over doofblind zijn. Het heeft veel voeten in aarde gehad, maar we zijn hartstikke trots op het resultaat. Ik wil via deze weg iedereen bedanken. De gesprekken die ik met jullie allemaal heb gevoerd heeft ons enorm geholpen. Verder kan ik alleen nog
Image Op dit moment zijn er weer tijdelijk 2-de hands teksttelefoons verkrijgbaar bij Gebarenshoppie ! Zoekt u een teksttelefoon om met doven (familie, vrienden, kennissen, collega's etc.) te kunnen communiceren ? Dan heeft stichting Swedoro een aantal 2-hands teksttelefoons in de aanbieding ! (OP=OP). De teksttelefoons zijn getest en deze worden verkocht zonder garantie. Bestellen ? Klik hier !

Image Klik

om het filmpje te bekijken ! Hopelijk denk je nu er anders over !

Deze video of groep kan beelden bevatten die voor sommige gebruikers niet geschikt zijn, zoals is bepaald door de gebruikers van YouTube.

Bron filmpje: Flabber - DovenNieuws.eu

Image AMSTERDAM - Het VU medisch centrum in Amsterdam heeft deze maand een vier maanden oude baby geopereerd aan beide oren. KNO-artsen plaatsten bij het dove jongetje cochleair implantaten (CI). Het is voor het eerst in de wereld dat dat bij zo'n jong kind gebeurde. Audioloog Cas Smits is lid van het CI-team van VUmc. - Vanaf welke leeftijd brengt u normaal gesproken de implantaten in? "Meestal zijn de kinderen rond één jaar. We willen namelijk de
Image De vrouw die afgelopen weekend vermoord werd gevonden in een eenkamerappartement in woontoren het Strijkijzer in Den Haag, blijkt de 32-jarige dove Sachaira Selassa te zijn. Het slachtof- fer is volgens vrienden zeker door twee personen zaterdagavond om het leven gebracht in de flat op de vijftiende etage. Zondagnacht werd Sachaira uit Den Haag door agenten gevonden, nadat er bij de
Image Haar plannen? „Werken, werken en werken. En slapen. Ik ben moe van al dat leren,’’ vertaalt de moeder van Joëlla Pool de gebaren van haar dove dochter. De dove Joëlla nam gisteren op het Rotterdamse roc Zadkine haar mbo-diploma in ontvangst. Een school voor horenden, welteverstaan. Vanzelfsprekend is het niet dat doven een opleiding volgen buiten het circuit van dovenscholen. Zadkine bijvoorbeeld telt slechts drie van zulke leerlingen op een schoolpopulatie van 20.000. Een sinecure is het dan ook niet: Joëlla had de drie jaar dat haar
Image Hij is aan rechts aangeboren doof en hoort links zonder gehoorapparaat slechts voor 15 procent. Maar karter Bas Lammers – géén familie van voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers – ziet het niet als een nadeel en bewijst dat ook.
De 23-jarige fulltime coureur uit 's-Gravendeel kroonde zich afgelopen weekeinde op het circuit van Wackersdorf in Duitsland tot Europees kampioen in de 125cc klasse, het mooiste succes uit zijn
Image Oostenrijk krijgt voor het eerst een doof parlementslid. De 37-jarige Helene Jarmer van de Groenen wordt vrijdag geïnstalleerd, meldde het Oostenrijkse persbureau APA woensdag. Jarmer kan zich alleen verstaanbaar maken door middel van gebarentaal. Daarom krijgt zij een tolk die haar opmerkingen vertaalt naar woorden. De woorden van haar collega’s worden dan weer vertolkt in gebarentaal. De politica wil vooral bereiken dat in Oostenrijk meer
Image Met de vakantie voor de deur vonden wij het volgende bericht...
AMSTERDAM -  Achteloos aan je oorlelletje trekken kan je zuur opbreken in Spanje en je duim naar iemand opsteken is in Griekenland een grove belediging. Pas op met gebarentaal in het buitenland. Gebarentaal blijkt net zo verschillend als de gewone taal. Opgelet dus voor misverstanden. Trendwatcher Kevin Strubbe schreef er een
Image De hond Heske van Annet Geurts uit Dinxperlo is een bijzonder geval. De witte Engelse bulldog is anderhalf jaar geleden doof geboren en verstaat dan ook geen gesproken commando. Door middel van een speciale training kan via gebaren en
Image Kinderen met een handicap kunnen het beste naar een gewone school, vindt Gijs Bruggemann. Hij is zelf doofblind, maar haalde een bachelor's degree in de VS. Stoelenmatter kon hij worden. Zijn docenten op de lagere school hadden weinig vertrouwen in Gijs Bruggemann, en toen was hij alleen nog doof. Inmiddels is Bruggemann (32) doofblind. En heeft hij aan een universiteit in Amerika zijn bachelors degree gehaald. In het stadsdeelkantoor van De
Image HILVERSUM - Deze week begint de Publieke Omroep met het live ondertitelen van de dagelijkse praatshow op de late avond, Pauw Witteman van de VARA. Na een positieve test van twee weken kunnen doven en slechthorenden het programma op Nederland 1 via teletekstpagina 888 volgen. De ondertiteling was een wens van zowel de kijkers als de redactie van het programma.
De Publieke Omroep haalt hiermee zijn streven om nog
Image AMSTERDAM - Baby’s van 14 maanden die veel gebaren maken om te communiceren, beschikken over een grotere woordenschat op latere leeftijd. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. De onderzoekers filmden 50 kinderen en ouders met een verschillende sociale achtergrond en telden het aantal gebaren dat de baby’s maakten. Daaruit bleek dat rijke ouders hun kinderen meer stimuleerden om te bewegen, deze baby’s maakten dus ook meer gebaren. Bredere woordenschat. Kinderen die gestimuleerd werden om

Image Schaakclub “Maasstad ‘87” gaat niet meer iedere maand op woensdagavond maar iedere maand op donderdagavond schaken. Zie onderstaande agendalijst.

* Interne Competitie

* Bondscompetitie (elke maand zaterdag Thuis/Uit wedstrijd, 2x Amsterdam, 2x Zoetermeer en 2x thuiswedstrijd

* 1x per jaar: Kersttoernooi Schaken en Dammen.

 

Image De Bergse wethouder Maarten van Eekelen via een woordvoerder weten. "Je kunt er vanuit gaan dat het evenement duizenden mensen trekt", zegt Adrie Blommerde van mede-organisator de Zeeuws-Brabantse Sportvereniging voor Doven (ZBSD). Hoofdmoot is een sportfestijn op vrijdag aan de Boulevard. "De Boulevard wordt daarvoor grotendeels afgesloten. De gemeente is verguld met de komst van Werelddovendag op 25 en 26 september van dit jaar. "Een mooi evenement, dat we 
Image Het geld is beschikbaar gesteld door de Koninklijke BAM Groep. Burgemeester Van Aartsen (Den Haag) kreeg de kans om €15.000 te schenken aan een project in Den Haag. De realisatie ven het tweede MuteSounds festival is hiermee een feit. Maandag 2 februari bedankte de organisatie van MuteSounds burgemeester Van Aartsen met een Mini Gebarenwoordenboek. Met €15.000, het behalen van de tweede plek van de Burgerschapsprijs 2008 en het aangaan van samenwerkingen met onder andere The Hague 
Image AMSTERDAM - Voor gebruikers die het al een hele prestatie vinden dat hun computer gesproken tekst herkent, werkt de Boston University aan de overtreffende trap: een computer die gebarentaal kan vertalen. Een groep onderzoekers werkt aan elektronisch woordenboek voor gebarentaal. Er bestaan al wel woordenboeken waarmee valt uit te zoeken hoe een geschreven woord in gebarentaal moet worden uitgedrukt, maar er is nog geen dictionaire die het kunstje andersom flikt. Het is een Catch-22: je kunt alleen een teken in gebarentaal dat je niet kent opzoeken in een woordenboek als je weet wat het
Image SPIJKENISSE - Het proces tegen een eerder veroordeelde veelpleger (53) uit Spijkenisse, die vorig jaar oktober bierdrinkend weigerde weg te gaan uit verzorgingstehuis de Marckenburgh in Spijkenisse, had meer weg van een blijspel dan van een rechtszaak. ,,Waar is mijn advocaat?'' riep de Spijkenisser al, nog voordat hij in het beklaagdenbankje had plaatsgenomen. ,,Er heeft zich niemand gemeld.  Heeft u geen advocaat genomen?'' wilde de rechter weten van

Image Half januari 2009 krijgt Swedoro een Telecorder te leen van de fabrikant zodat bij Swedoro uitgeprobeerd kan worden. Hou deze website in de gaten en kom ook bij Swedoro kijken hoe de Telecorder werkt en of het iets is voor jou !

Na enkele jaren zonder mogelijkheid om ondertiteling op te kunnen nemen op je "ouderwetse" videorecorder of DVD is het nu weer mogelijk om ondertiteling op te nemen ! Dat is (eindelijk) goed nieuws na zoveel jaren. Volgens de website van 

Image AMSTERDAM -  Een hardhorende (70) man uit Groningen die zijn televisie om twaalf uur 's nachts nog zo hard had aanstaan dat z'n buren er niet van konden slapen, is door de politie gearresteerd. Ook is zijn televisie in beslag genomen.De buren werden knettergek van de keiharde herrie. Op aanbellen reageerde hij niet, want hij hoorde de bel niet. Nadat ze drie keer tevergeefs bij hem aan de deur hadden gestaan, belden ze de politie. De agenten konden het kabaal vanaf
Image Met ingang van 1 januari 2009 kunnen jullie helaas niet meer bij onze Gebarenshoppie (Informatiecentrum) terecht als jullie een offerte nodig hebben voor een nieuwe teksttelefoon, waarschuwingssysteem e.d. Het bedrijf MCS heeft besloten om de offertes zelf te gaan maken en niet meer via de Gebarenshoppie van Swedoro. Je kan voor de volgende zaken nog wel bij Gebarenshoppie van Swedoro terecht:
Image LEERDAM - De schrik was groot toen de 84-jarige Ali Aangeenbrug drie onbekende mannen bij haar bed zag staan. ,,Ze sloegen mijn deken een stukje terug en zeiden dat ik uit bed moest komen en zo snel mogelijk naar buiten moest. Ik wist niet wat me overkwam.’’ Maar al snel kreeg Aangeenbrug te horen hoe de vork in de steel zat. ,,Er was brand bij de
Image Op 29 november j.l. was er een leuke Sinterklaasmiddag bij Swedoro. Ben je nieuwsgierig ? Klik dan hier om de leuke foto's te bekijken. Bron: Swedoro
Image Rotterdam, 9 dec. Sommige cellen uit een stamcelgebied in het muizenbrein kunnen zich ontwikkelen tot de zintuigcellen van het binnenoor, de haarcellen. Ook bij mensen zijn die cellen te vinden. Mogelijk kunnen die in de toekomst bij dove mensen de verloren gehoorfunctie herstellen, opperen hersenonderzoekers in een artikel dat deze week online bij de Proceedings of the National Academy of Sciences (Early Edition) verscheen. Haarcellen zijn 
Image GROENE HART - Geloven moet zijn als hardlopen. De kerk kan dan ook een voorbeeld nemen aan een hardloopclub, vindt dovenpastor Frans van Dijke. Of je nu in een oude Fiat of in een dikke Volvo komt aanrijden, eenmaal ‘hollend’ heeft iedereen hetzelfde ‘pakkie’ en dezelfde soort schoenen aan. Dan is iedereen gelijk. Zo zou het in de kerk ook moeten zijn, vindt hij: iedereen zou dezelfde weg moeten gaan, zonder muren en
Image De Britse dierenorganisatie RSPCS gaat een dove hond gebarentaal leren. De dalmatier Zoe van 18 maanden oud zou zo meer kans hebben om geadopteerd te worden...  Zoe wordt daarom getraind in gebaren in plaats van gesproken commando's. Ze leerde al gebaren om te zitten, liggen, blijven en een pootje te geven. Dat meldt The Sun. Het beest heeft nu al een favoriet commando: de duim omhoog, dat 'braaf' betekent. Oogcontact."Medewerkers hebben de hond aangemoedigd vooral op onze gezichten te letten en het oogcontact vast te houden door haar steeds een beloning te geven", vertelt een medewerker van het asiel waar Zoe verblijft. Vervolgens werd de overstap gemaakt naar het aanleren van gebarentaal. Bron: Telegraaf -DovenNieuws.eu
Image Per 1 januari 2009 staan er weer de nodige financiële wijzigingen op stapel. Zo worden de vergoedingsbedragen in de basisverzekering geïndexeerd. Voor hoortoestellen gaan per 1 januari 2009 de volgende vergoedingen vanuit de basisverzekering gelden:
• eerste aanschaf: € 485,00 (in 2008: € 476)
• vervanging binnen 6 jaar: € 485,00 (in 2008: € 476)
• vervanging tussen 6 en
Image Het Franse stroombedrijf Réseau de Transport d'Electricité (RTE) moet 390.000 euro schadevergoeding betalen aan een Franse boer. De familie en de veestapel zouden ziek zijn geworden door een hoogspanningskabel boven het bedrijf. Dat heeft het Franse Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt. RTE gaat in beroep tegen de uitspraak. Het staatsbedrijf RTE plaatste in 1943 een stroomkabel bij de boerderij in het dorpje Latronche in het Zuid-Franse departement Corrèze om stroom van een nabijgelegen hydraulische dam te
Image „Ik hoor weer net zo goed als een jochie van tien, alleen luister ik nog net zo slecht als toen”, grapt ras-Amsterdammer Harry Slinger (59). De voormalig Drukwerk-voorman, die in Anatevka de rabbijn speelt, werd vorig jaar voorgoed van zijn doofheid verlost. „Door een titaniumschroef in mijn hoofd waaraan een ontvanger is bevestigd, kan ik nog steeds zingen.” Van jongs af aan kampt Harry met gehoorproblemen. „De ene keer had ik
Image Dj's van 3FM blijken het draaien van plaatjes met gehoorschade te moeten bekopen. Van zes onderzochte dj's hebben er twee een forse gehoorbeschadiging, twee een redelijke gehoorbeschadiging en twee een lichte gehoorbeschadiging, maakte de Nationale Hoorstichting donderdag bekend tijdens de uitzending van Giel Beelen op 3FM. De dagelijkse vaste 3FM-dj's Giel Beelen, Gerard Ekdom, Paul Rabbering, Michiel Veenstra, Coen Swijnenberg en Sander Lantinga lieten zich eerder in de week onderwerpen aan een
Image DEN HAAG - Slechthorenden worden vaak slecht geadviseerd over het meest geschikte gehoorapparaat. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS). Relevante informatie zoals de medische voorgeschiedenis of de aanwezigheid van piep- en bromgeluiden of oorsuizen wordt niet in het advies meegewogen. Hierdoor riskeren slechthorenden een gehoorapparaat te krijgen dat piepgeluiden of oorsuizen verergert in plaats van vermindert. De Consumentenbond liet in opdracht van de
Image Zuidhorn - Sinds vorige week is het boekje met bijbelnaamgebaren verkrijgbaar. Dit boekje bevat 88 illustraties van bijbelnaamgebaren. Het is bedoeld voor dove en horende volwassenen, tolken, scholen voor doven en slechthorenden, reguliere scholen met dove leerlingen, kerken, dovenpastores en werkers in het dovenpastoraat. Er was al een dvd-rom waar 310 bijbelnaamgebaren op 
Image De Europese Unie wil dat jongeren hun muziekspelers zoals mp3-spelers en i-Pods, op een lager volume zetten. Veel Europeanen zouden hun gehoor nu verpesten met te harde beats. De EU heeft de gehoorschade door te harde muziek onderzocht en 2,5 tot 5 miljoen Europeanen blijken blijvende doofheid te riskeren. Eurocommissaris Meglena Kuneva van Consumentenbescherming heeft vandaag gezegd, dat ze nu gaat bekijken hoe
Image Met je collega’s biologisch koken voor daklozen of een jeugdopvangcentrum opknappen. Steeds meer bedrijven gaan op maatschappelijk verantwoorde personeelsuitjes. Op een mistig weilandje in de Teteringse bossen trapt een man met een verbeten gezicht een konijnenhok in elkaar. Even verderop loopt een vrouw rond met een kip onder haar arm. Een groep jonge mensen in knaloranje T-shirts over hun jassen sjort met blote handen de oude houten palen van een scheef hekwerk uit de grond. ‘Waar zijn de dieren?’, gilt een meisje met een
Image UTRECHT - In de stad Utrecht is een uitbraak van mazelen geconstateerd. De GGD heeft dinsdag berichten van het AD
hierover bevestigd. Sinds juli van dit jaar zijn zestien gevallen aangetroffen. Volgens de GGD ging het om kinderen uit gezinnen die om religieuze redenen tegen inenting zijn. De GGD heeft vorige week een brief gestuurd aan ouders van
Image HASSELT - Harry van Dijk struinde vijftien jaar lang met alle plezier de waterkanten in Hasselt af om vissers te controleren op de benodigde papieren, maar na een 'fysiek onderonsje' met een 23-jarige visser is hij er voorlopig helemaal klaar mee. Van Dijk, een krasse zeventiger, was vrijdag bezig met zijn vaste ronde langs de grachten toen bij de kalkovens een 'zwartvisser' betrapte. "Die wijs ik
Image Groningen - Universitair hoofddocent kontalenten volgen bij zoektochtnaar relatie sport en school. Voor zichzelf was hij er altijd vrij zeker van: de fysiek sterksten houden het het langst vol in de topsport. Maar nu weet Chris Visscher, na jaren van onderzoek, beter.‘Als je in de sport op het hoogste niveau lang wilt meegaan, moet je gewoon slim zijn’, zegt hij. ‘Dan wijs ik graag op types als voetballer Phillip Cocu, die altijd op het juiste moment op de juiste plek staan en ook nog eens de juiste dingen doen. Uitblinkers scoren vooral hoog door hun
Image ASSEN -  Sinds begin augustus zit bij de Drentse politie een onbekende man vast die vanaf zijn arrestatie nog geen boe of bah heeft gezegd. Volgens de politie doet hij zijn mond alleen open om te eten en te drinken. Hij werd zo'n acht weken geleden opgepakt bij een winkel in Assen wegens een poging tot diefstal. "Hij had geen papieren bij zich en zei ook niets. Omdat er aanwijzingen zijn dat de man uit het
Image HELVOIRT - Hij woont in Schijndel, volgde een opleiding bij het Instituut voor Doven (Viataal) in Sint- Michielsgestel, werkte 24 jaar via WSD Boxtel in de Schijndelse metaalafdeling van WSD en zit alweer ruim een jaar bij de kruiwagenfabriek Matador in Helvoirt. Gisteren vierde Louis van Galen zijn 25-jarig jubileum bij de
Image Op 29 augustus 2008 heeft het bestuur, van de SWDT een spoed vergadering gehad met de aangesloten verenigingen.
Het bestuur, heeft na lang denken, besloten om haar functies met ingang van 1 januari 2009, neer te leggen. Dit besluit is niet zomaar genomen. En het was ook zeker geen makkelijk besluit. De reden van dit besluit is:
• Er komen te weinig mensen op de activiteiten;
• Mensen komen niet met ideeën als daar om gevraagd wordt;
• Het bestuur heeft er bijna een dagtaak aan om het 
Image WAMEL - Toen vader Johan het sportcomplex de Parken van Unitas'28 betrad, had zoon Erwin van Zoelen al een paar prima acties gemaakt tegen het Alphense Avios (uitslag 2-1). Van Zoelen senior, zeer fanatiek Feyenoordaanhanger, wilde eerst de wedstrijd Feyenoord-Ajax volgen op televisie. Maar vanaf kwart voor drie 
Image EDE - De kans dat er binnen afzienbare tijd in Ede een timmerfabriek voor doven en slechthorendenkomt, lijkt reëel. De directie van De Verbinding, een soortgelijke onderneming in Groningen, is bezig hiervoor een ondernemingsplan te schrijven. In november wordt definitief besloten over het doorgaan 
Image BREDA - De wereld van Ferry wordt steeds een beetje groter. Het gaat langzaam, stapje voor stapje. Maar het gebeurt. En dat komt deels door een nieuwe tuin. Voor de achtjarige Ferry is de wereld ingewikkeld en onvoorspelbaar. Ferry lijdt aan Charge-associatie. Hij is doof, bijna blind en autistisch. Om hem te helpen op zijn 
Image Sla de China Daily of elke andere krant open en je zult zien dat deze dagen de meeste pagina’s zijn gevuld met verhalen over de Paralympische Spelen. Peking is in de ban van gehandicaptensport; iedereen is geboeid door en vol bewondering over de manier waarop deze sporters hun handicap hebben overwonnen en op steeds hoger niveau presteren. Peking was, en is net als andere steden in China, niet echt vriendelijk
Image NIJVERDAL - Nijverdaller Erwin Doctor en zijn vrouw Lydian hebben de officiële opening van hun nieuwe autowascentrum op industrieterrein 't Lochter (Rudolf Dieselstraat) vorige week aangegrepen om geld in te zamelen voor een goed doel. In plaats van cadeaus was de genodigden namelijk vooraf om een gift gevraagd voor de Stichting Hart voor Tanzania van Dinja Konijnenbelt. Deze Nijverdalse ijvert al vele jaren voor de
Image DEN HAAG - Gymleraren kunnen gehoorproblemen krijgen door de slechte akoestiek in gymzalen. Gemeenten en schoolbesturen moeten daarom de bouwregels op het gebied van akoestiek beter in acht nemen. Daarvoor heeft de Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO) woensdag gepleit. De organisatie, met ongeveer negenduizend
Image LONDEN - Een 32-jarige Britse vrouw riskeert een lange celstraf voor de moord op haar vierjarige dochtertje. Joanne Hill verdronk haar dochter Naomi in de badkuip omdat ze zich schaamde voor de spastische verlamming waaraan Naomi leed. Het meisje bleek bij haar geboorte slechthorend en moest een speciale beugel dragen om te wandelen, omdat ze spastische bewegingen maakte. Moeder Joanne schaamde zich voor de handicaps van haar dochter en deed haar in het openbaar ruime 

Image Een van de drie computers van Internetcafe bij Swedoro heeft er de brui aangegeven en is dus kapot. Swedoro is nu op zoek naar een computer (bijv. Pentium II) zodat het vervangen kan worden. Als iemand van jullie een computer thuis heeft staan die al een tijdje niet meer gebruikt wordt en je wilt er vanaf ? Stuur dan een mailje naar Netwerkbeheer .

Bron: Swedoro - Netwerkbeheer 

Image DEN HAAG -  Niet alleen de bestaande sirenes, ook tekstberichten op mobiele telefoons worden met ingang van volgend jaar ingezet om burgers te waarschuwen voor rampen en gevaarlijke situaties. Dit heeft minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) geschreven aan de Tweede Kamer. De sirene alarmeert alleen, en in de tekstberichten kunnen de burgers op hun
Image Een spirituele ervaring noemen sommigen het zelfs. Anderen dichten het genezende krachten toe. Maar zwemmen met dolfijnen is vooral heel erg leuk en erg bijzonder.Tuimelaardolfijnen zijn met recht bijzondere dieren. Met hun intelligentie, de Mona Lisa-glimlach en gestroomlijnde vorm zijn ze al eeuwenlang vriend van de mens. Tuimelaars komen bijna

Image Beste lezers, met deze mail willen wij u mededelen dat we hebben besloten om de Landelijke dag, 6 september 2008 niet door te laten gaan. Deze dag is te komen vervallen in verband met te weinig aanmeldingen. Graag zien wij u terug op 24 januari 2009. Hiervoor wordt u nog nader bericht. Voor eventuele vragen kunt u zich richten tot de Voorzitter, Nirosha Boer; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Klik hier om de flyer te bekijken voor informatie en dergelijke.

Bron: DovenTV 

Image RAALTE - Was Peking niet in beeld gekomen, dan was Michel Tielbeke misschien al zwemmer-af geweest. ,,Het is mijn hobby'', zegt hij, ,,maar het vele trainen vind ik eigenlijk niet zo leuk.'' In september doet de Raaltenaar op vier afstanden mee aan de Paralympische Spelen, waarvan hij zichzelf op zeker één afstand tot de 
Image Het komt niet vaak voor dat ondertitelaars van de publieke omroep programma’s live moeten vertalen. Door de Olympische Spelen hebben ze het nu druk. Hilversum. Het waren wat kleine schoonheidsfoutjes, waaruit ineens bleek dat de rechtstreekse uitzending van de voorgeleiding van Radovan Karadzic niet zo live was als het leek: af en toe verscheen de ondertiteling al in beeld vóórdat Karadzic de zin had uitgesproken. De NOS had de uitzending expres 20 seconden vertraagd, om de 
Image LOCHEM - Een man met een zwarte bril, gehuld in een blauwe tuinbroek. Joe Dieffenbacher heet-ie. Zijn act heet om volstrekt onduidelijke redenen Nakupelle. Joe, een Amerikaan, spreekt met gebaren. Hij veinst onhandigheid maar is een acrobaat/straatartiest van het betere soort. Hors categorie. Joe haalt onwaarschijnlijke capriolen met en op een ladder uit. Ook betrekt hij toeschouwers bij zijn act. Zoals vorig jaar in Zelhem waar het volk zich hard op de knieën sloeg en zich
Image SINT-MICHIELSGESTEL - Bart van den Hurk, bestuurslid van het Oudheidkundig museum, wil dat de gemeente Sint-Michielsgestel zich hard maakt voor het behoud van het museum in de kapel op het Viataal-terrein. Het terrein van de organisatie voor beter horen, zien en communiceren wordt in de komende jaren drastisch verbouwd. "Toen het museum op een van de zolders van het Instituut voor Doven eind jaren tachtig weg moest, is er
Image WOERDEN - Voor het eerst staat zwart op wit hoe mensen met een beperking ten tijde van een crisis in veiligheid gebracht kunnen worden in Woerden. Van de zesduizend inwoners die ouder zijn 65 jaar hebben vijftienhonderd de leeftijd van tachtig bereikt. Deze zijn vaak minder mobiel maar wonen wel (gedeeltelijk) zelfstandig. Het is zaak dat hulpdiensten weten waar zij
Image In de dovengemeenschap in Amsterdam is "grote onrust" ontstaan over de aangekondigde subsidiestop voor het Handtheater aan de Wittenkade. Dat zegt Stefan Russel, directeur van het Doveninstituut (SWDA). Het doventheater moet in januari 2009 waarschijnlijk zijn 
Image Kansarme kinderen in het Afrikaanse Malawi zijn blij met de Liemers. De Duivense stichting Schols Foundations biedt hen hulp. Voor die stichting droeg Zevenaarder René Turk zijn steentje bij in Malawi. Als een tevreden mens kwam hij terug. Een maand lang had René Turk de tijd van zijn leven. Zijn stralende ogen laten zien dat hij die uitspraak volledig meent. "Het was grandioos. Ik heb veel
Image Londen, 19 juli. Een Britse secretaresse heeft deze week voor miljoenen burgers binnen de Europese Unie het recht verworven op flexibele werktijden, om de zorg voor hulpbehoevende familieleden op zich te nemen. Het Europese Hof van Justitie oordeelde donderdag dat Sharon Coleman ten onrechte door haar werkgever was tegengewerkt, toen ze had verzocht om meer flexibiliteit wegens haar invalide
Image Goed nieuws voor mensen die een hoortoestel dragen: het apparaatje is geen belemmering meer voor een nieuwe relatie. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Nederlanders iemand met een hoortoestel even aantrekkelijk vindt als iemand zonder. Stichting Audicienregister (StAr) heeft onderzoek gedaan naar de waardering van het gehoor en de manier waarop Nederlanders hoorproblemen en
Image Het ging er gisteren ruig aan toe op het grasveld bij het Schansbos in Meerzicht. Twee rivaliserende jeugdbendes vielen elkaar aan en er viel uiteindelijk zelfs een dode te betreuren. Gelukkig ging het niet om de harde werkelijkheid, maar om opnamen voor een film met leerlingen van dovenschool Effatha. Twee Zoetermeerse agenten in opleiding speelden een gastrol. Het wordt een bijzondere film, omdat er niet in
Image "Toen Ria vanochtend mocht kiezen of ze liever naar de Beekse Bergen wilde of hiernaartoe, wilde ze liever naar de kwekerij komen. Daar doe je het voor, voor die kleine dingen." Michel van den Dungen heeft in januari 2007 samen met zijn vrouw Ilse van zijn kwekerij aan 't Lieseind in Schijndel, een 'zorgkwekerij' gemaakt. Slechthorenden, doven en
Image Wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, de Rutger Nisso Groep (RNG) hebben de afgelopen maanden zes escortdames getraind in het beantwoorden van seksuele wensen van mannelijke lichamelijk gehandicapten. Ook één mannelijke prostituee is getraind in het omgaan met de seksuele verlangens van vrouwelijke invaliden. Onder meer fysioloog/seksuoloog Koos Slob, hoogleraar seksuologie van het Erasmus MC Rotterdam en 

Image Omrop Fryslân wil het nieuwsprogramma Hjoed vanaf november in het Nederlands ondertitelen voor doven en slechthorenden. Bewust is niet gekozen voor het Fries omdat veel doven die taal niet beheersen. De zender is in overleg met de Stichting Doven TV, die het werk tegen relatief geringe kosten kan doen, aldus adjunct-hoofdredacteur Rein Tolsma. Mogelijk springt

Image Vanaf maandag kunnen Nederlanders in achttien steden parkeerkosten betalen via een sms-je. Tot nog toe was dit alleen mogelijk in Amsterdam. Dat meldde de aanbieder van de dienst, Park-line, donderdag. Het zogenoemde sms-parkeren wordt in Amsterdam sinds 1 juli mogelijk gemaakt door een andere aanbieder, SMSParking. Dat gebeurt in samenwerking met de
Image AMSTERDAM - Het aantal leerlingen op speciale scholen is in twaalf jaar verdubbeld. In het schooljaar 2007/08 zaten 65.000 leerlingen op deze scholen voor kinderen met handicaps of stoornissen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag gemeld. In het voortgezet onderwijs voor speciale scholen, dat dit schooljaar door ruim 28.000 leerlingen werd gevolgd, was de toename nog groter. Het aantal leerlingen dat
Image London staat bekend als een stad waarbij op elke straathoek een beveiligingscamera te vinden is, maar nu krijgen deze apparaten ook ‘oren.’ De universiteit van Portsmouth heeft een systeem ontwikkeld waardoor camera’s kunnen reageren op geluid. Brekend glas of een groep mensen die bij elkaar staan zijn voorbeelden van geluiden die ervoor zorgen dat de camera op de bron ervan gericht wordt. Zelfs
Image OSSENZIJL - Met het ondertekenen van een intentieverklaring spreken Staatsbosbeheer en de Stichting Exploitatie Groene Wensboot af alles in het werk te stellen om de Groene Wensboot en een botenhuis te realiseren. Het bekrachtigen van de samenwerking tussen beide partijen gebeurt morgenmiddag bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl. De fluisterboot voor mensen, die aan een rolstoel of bed gebonden zijn, is een idee van Monique ter Beeke uit Ossenzijl. Zij won hiermee de Groene Wens Actie, die deze krant en
Image Mijn dochter roept stomverbaasd: "Heb jij een gehoorapparaat?" Het is precies deze reactie die ik vandaag, tegen alle verwachtingen in, vaker zal horen. Luid, duidelijk en kristalhelder, dat wel. Ik draag op proef de Vibe, een nieuw hoortoestel dat je niet achter of in je oor wegstopt, maar zichtbaar in je oorschelp draagt. "Het is het eerste apparaat dat niet lijkt op een hoorapparaat", roffelt Hubert de Haan de trom. Hij is van
Image SINT-MICHIELSGESTEL - Aan de Theerestraat in Sint-Michielsgestel staat het gebouw van Viataal dat hulpverlening biedt aan doof- en slechthorende mensen. Als je op een willekeurige donderdagochtend in het centrum van Gestel vraagtt naar de mening van de Gestelaren over het gebouw, krijg je louter positieve verhalen. Één ding is zeker: de Gestelse gemeenschap is 
ImageDe vakcentrale FNV slaat alarm omdat het kabinet een streep wil halen door de belastingaftrek van buitengewone uitgaven aan zorgkosten, zoals die voor brillen, gehoorapparaten, beugels en spraakles. Volgens de FNV gaat dit miljoenen mensen honderden euro’s per jaar kosten. De vakcentrale heeft dinsdag een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin wordt gevraagd om uitstel van de maatregelen, zegt een 
Image Een jonge gehandicapte die kán werken, moet vanaf 2010 een baan accepteren, heeft het kabinet besloten.
Aan de jongeren ligt het niet, zegt reïntegratiebedrijf Bureau Arbeid in Rotterdam, dat autistische en dove mensen aan een baan helpt. Het ontbreekt aan werkgevers die met een gehandicapte in zee durven. Je bent jong en kunt niet zo gemakkelijk praten omdat je doof bent, of autistisch. Maar je wilt wel wat met je
Image Op termijn moeten televisiezenders volledig toegankelijk zijn voor slechthorenden en slechtzienden. Vlaams parlementslid Helga Stevens (N-VA) heeft een voorstel van decreet ingediend inzake ondertiteling, Vlaamse Gebarentaal, audiobeschrijving en auditieve ondertiteling op de Vlaamse televisiezenders. Dit voorstel van decreet werd mee ondertekend door de andere meerderheidsfracties, zodat het kan rekenen op een ruim gedragen consensus voor de parlementaire besprekingen. Met dit voorstel van decreet rond
Image EDE - Ziekenhuis Gelderse Vallei gaat samenwerken met een aantal zorginstellingen voor doven en slechthorenden in de regio. Met de contacten binnen het als Deaf Valley betitelde samenwerkingsverband wil het ziekenhuis de zorg aan dove patiënten verbeteren. Zo wordt het foldermateriaal van het ziekenhuis aangepast op de taalverwerking van dove patiënten. "Dove mensen kennen veel begrippen niet", zegt Tineke Holwerda van het ziekenhuis. In de nieuwe folders wordt meer gebruik gemaakt van pictogrammen. Daarnaast is er een verpleegafdeling waarvan het 
Image AMSTERDAM – Hans Anders wil binnen vijf jaar het aantal winkels verhogen van vijfhonderd naar duizend. De verdubbeling vindt niet alleen in Nederland, maar vooral ook internationaal plaats. Dat meldt de Hans Anders Retail Group in een persbericht. Hans Anders is voor 87 procent eigendom van investeerder Gilde. Op dit moment wordt gezocht naar een nieuwe geldschieter die de expansie mede kan
Image Voor de meeste mensen is een bezoek aan een tandarts geen pretje. Een afspraak wordt echter helemaal ingewikkeld als je niet kunt communiceren met diegene die de boor hanteert. Toen een dove patiënt zich inschreef bij tandartspraktijk Knol in Utrecht vroeg Jaco Knol zich af hoe hij met die patiënt zou 'praten'. Vervolgens gaf hij zichzelf, de mondhygiënistes en twee assistentes op voor een cursus
Image SPRUNDEL - De vraag van de verslaggever of hij mevrouw Franken aan de lijn kan krijgen voor een interview, moet haar man ontkennend beantwoorden. "Dat zal helaas niet gaan, mijn vrouw is doof, moet u weten", klinkt het verontschuldigend. Maar met iemand praten via de telefoon is ook zo ongeveer het enige wat Nicoline Franken-Osterman uit Sprundel niet kan. Verder leidt ze ondanks haar handicap een heel
Image In de raadsvergadering van de deelgemeente Prins Alexander is besloten een structurele oplossing te zoeken voor de Groene Kikker. Het verkooppunt van versnaperingen De Groene Kikker, in Kinderboerderij de Blijde Wei, werd tot in 2003 bemand door mensen met een ID-baan. Na het vervallen van de regeling ontstond een tekort aan personele capaciteit. Met een motie in de deelraad van 29 november 2007, verzocht de SP het dagelijks bestuur met oplossingen te komen. Een proef met dove en 
Image Microsoft Labs heeft een nieuwe technologie onthuld waarmee elk scherm aanraakgevoelig kan worden gemaakt. Het maakt voor LaserTouch niet uit of het scherm een plat beeldscherm is of een geprojecteerd beeld. LaserTouch maakt gebruik van een infrarood camera en een laser netwerksysteem om de interactie bij te houden tussen gebruiker en
Image Wanneer belastingplichtigen een gehoorapparaat of andere hulpmiddelen in 2008 kopen en daardoor de drempel overschrijden, kunnen zij nog gebruik maken van de buitengewone uitgavenregeling voor ziektekosten. Beperking regeling buitengewone uitgaven. Per 1 januari 2008 is de buitengewone uitgavenregeling voor ziektekosten beperkt (zie: Buitengewone uitgaven ziekte en invaliditeit). Zo zijn in de aangifte IB 2008 zijn de  ­
Image DEVENTER/ZUTPHEN - ,,Ik dacht dat hij me wilde zoenen, hij hing helemaal om me heen'', verklaarde Deventenaar M.R. (34) waarom hij in een Apeldoornse kroeg een man 'op de bek had geslagen'. Onder invloed van drank had R. dat niet echt goed gezien, want het slachtoffer verklaarde dat hij per ongeluk de Deventenaar had aangestoten. Het gevolg van de klap in de nacht van 11 augustus was voor de cafébezoeker dat hij zijn gehoorapparaat kwijtraakte. Een schadepost van

Image De politie heeft in Enspijk een tijd gezocht naar de gehoorapparaten van een aangereden snorfietser. Een 63-jarige man uit Gorinchem botste tegen een auto en zijn gehoorapparaten vlogen alle kanten op. In het ziekenhuis vroeg hij agenten terug te gaan om ze te zoeken, zo meldt Omroep Gelderland. Ondanks het vele verkeer op de weg vonden ze de hulpmiddelen ongeschonden terug.

Bron: De Telegraaf 

Image Psychische hulpverlening aan dove kinderen komt in financiële nood, zo blijkt uit de dreigende sluiting van de speciale voorziening van Kinderpsychiatrisch Centrum Curium in Oegstgeest. Middels Kamervragen vraagt Esmé Wiegman aandacht voor de kwetsbare groep kinderen die de op hen toegespitste hulp hard nodig hebben. Hoewel de psychische hulpverlening aan doven en slechthorenden in Nederland hoge ogen gooit in het buitenland, blijft de financiering ervan achter bij de 

 

Image GOES - In de EK-landen Oostenrijk en Zwitserland woedt sinds een jaar een mazelenepidemie. GGD Zeeland adviseert de fans die volgende maand naar het Europees Kampioenschap voetbal reizen zich te laten vaccineren tegen de besmettelijke ziekte. Naar verwachting gaan zeker vijfhonderd Zeeuwse voetballiefhebbers naar de EK-wedstrijden. Het advies geldt mensen die na 1970, toen de enting tegen mazelen begon, geboren zijn en die de twee BMR-entingen op kinderleeftijd niet 
Image Hij gaf zich uit voor vastgoedmakelaar, dierenarts, handelaar in kermisattracties en zelfs voor mede-eigenaar van Ponypark Slagharen. Meesteroplichter Dave H. (37), geboren in Groningen, moest zijn duistere praktijken staken, toen hij in oktober 2006 werd ontmaskerd. Zijn toenmalige vriendin was tot de ontdekking gekomen dat haar partner niet was wie hij zei dat hij was en schakelde de
Image Joshua Bull kan zijn pesters eindelijk van een antwoord voorzien. De jongen, die doof en zonder oren is geboren, is dolblij met zijn nieuwe kunstoren. Het is doktoren zelfs gelukt om de Britse jongen zijn gehoor terug te geven. Joshua werd geboren met kleine flapjes huid aan de zijkanten van zijn gezicht. Zijn gehoorschelpen waren geblokkeerd, hij hoorde nauwelijks iets. " Als ik naast hem stond en hard in zijn oor schreeuwde kon hij wat
 Image NAARDEN, woensdag Op de skipiste behoort zij tot de absolute Europese top en werd ze onlangs zelfs vierde in het Oostenrijkse Seefeld, maar in eigen land wordt ze nauwelijks serieus genomen. Pieternel van Dis (20) is de onbetwiste Nederlandse koningin op de lange latten, en tijdens het gala voor de dovensporters werd zij afgelopen zaterdag voor de derde keer
Image AMSTERDAM -  Doofheid onder ouderen in tehuizen wordt structureel genegeerd. Verzorgers en verplegers in de ouderenzorg weten te weinig van gehoorproblemen. Managers in de zorg doen er bovendien te weinig aan. Dat staat in het handboek 'Hoorzorg ouderen, onze zorg!', een initiatief van Vitalis WoonZorg Groep in samenwerking met onder andere de Nederlandse vereniging voor slechthorenden en de
Image DEVENTER - De Stichting Zo Hoort Het uit Deventer is uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Kinderkroon 2008. De Deventer stichting kreeg de onderscheiding voor het meest in het oogspringende project dat financieel door de Stichting Kinderpostzegels wordt ondersteund. De stichting werd in juni 2007 opgericht door de Deventerse Nirosha de Boer. Met Zo Hoort Het wil zij door middel van leuke activiteiten de contacten tussen dove en 
Image Helaas is het sinds woensdagavond 5 maart niet meer mogelijk om verbinding te krijgen met de website van chatfone. Dit betekent dat de voorziening voor doven en slechthorenden om via de website van de CHPR naar het chatprogramma te gaan niet beschikbaar is. Dus er kan niet gechat worden met de huisartsenposten om spoed-huisartsenhulp 
Image Foxy Brown komt vrijdag vervoegd vrij na een celstraf van acht maanden. Dat heeft haar woordvoerder verklaard tegenover het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard. De rapper werd in september veroordeeld tot een jaar achter tralies omdat ze verschillende overtredingen had begaan terwijl ze onder toezicht van justitie stond wegens mishandeling. Volgens haar woordvoerder is de 28-jarige Brown, die eigenlijk Inga Marchand heet, benaderd door verschillende
Image ALMELO - Dove kwartel, dat is wat Mandy Meussen te horen kreeg van klanten, toen zij aan het werk was in de Action in Almelo. Een uitspraak die de slechthorende medewerkster veel verdriet deed. Maar haar collega’s zijn wel erg gek met de 21-jarige Mandy uit Wierden en om dat te laten blijken kreeg zij vandaag de dag van haar leven... Nicole Beernink, filiaalmanager bij de Action, heeft bij zaken in
Image EDE - Onbegrip en isolement is voor doven een gegeven. Dat geldt in mindere mate voor een stad als Ede. Daar wonen en werken relatief veel doven. Reden waarom ze Ede wel de hoofdstad van doof Nederland noemen. Maar toch, het blijft een kleine minderheid. Hoe anders zou het leven voor hen zijn als iedereen gebarentaal beheerste? Voor doven is er geen keuze, voor horenden wel. Regisseur Claire Fleury en actrice Jantien Koenders deden
Image LELYSTAD - Een spel- en therapiebad, een spelletjesbos en energievoorziening door zonnepanelen en een windmolen. En het mooiste: een vliegtuig als onderkomen. De tekeningen van de architect met de plannen voor de bouw van een eigen onderkomen van de Luchtscouts Vliegveld Lelystad zien er tiptop uit. "We moeten alleen nog kijken waar-ie gaat landen", zegt voorzitter Eric de Haan van Luchtscouts Vliegveld Lelystad. Want een locatie om de
Image SCHIJNDEL - Broodje Apart, de lunchroom in Schijndel waar verstandelijk gehandicapten werken, is een erkend leer- en werkbedrijf geworden. Op maandag, als de zaak gesloten is, verzorgen vakdocenten van het Koning Willem I College, het ROC in Den Bosch, er lessen in de keuken en bediening. Het gaat om de opleiding horeca-assistent. Niet alleen personeel van Broodje Apart neemt eraan deel, ook dove jongeren van
Image China bezorgd over boomlange Yao Ming. Chinese basketballer loopt bij Houston Rockets voetblessure op en dreigt Olympische Spelen in Peking te missen.China is danig van streek. Het grote pronkstuk van Peking, zowel letterlijk als figuurlijk, is geblesseerd. Yao Ming, de 2 meter en 29 centimeter lange basketballer van de Houston Rockets heeft een ernstige 
Image Zou het nummer Quiet Love, waarmee Liza Minnelli zalen plat kreeg, daarna ooit nog zo mooi zijn gebracht? Die vraag kan nu bevestigend worden beantwoord. Simone Kleinsma vertolkt het door Charles Aznavour geschreven nummer Mon Emouvant Amour - vertaald als Stille Liefde - met zo veel gevoel, passie en plezier dat ze het niveau van Liza Minnelli zonder meer weet te bereiken. Het leidt tot kippenvelmomenten en een muisstille zaal. Niet alleen door de
Image ROSMALEN - Aannemersbedrijf Timmers in Rosmalen gaat in het eigen dorp een flink deel van de geplande bouwcomplexen op woonpark de Hoef van de grond tillen.Eén daarvan is het nieuwe zorgcentrum de Annenborch. Directeur Rini Timmers; "Dit is voor ons sowieso al een schitterende opdracht, het feit dat we in Rosmalen aan de slag gaan, voegt daar nog 
Image VEGHEL - Discotheken met boxen, waar een geluid uitkomt waar Schiphol jaloers op zou zijn. MP3-spelers met een volumeknop die onbegrensd lijkt. Openbare ruimtes, waar het geluid oorverdovend werkt. We worden tegenwoordig allemaal blootgesteld aan overmatig veel decibel. Alleen hebben we hier vaak zelf geen weet van. Om dit maatschappelijke probleem aan te kaarten hebben

Eind 2007 zijn er vijf thema-avonden "Opvoeden" geweest welke georganiseerd is door Bureau DDS en stichting Swedoro.

Klik hier om de reacties te lezen van enkele cursisten hoe ze deze thema-avonden hebben ervaren.

Wilt u meer informatie over de thema "Opvoeden" neem dan contact op met Vorming&Educatie (klik hier om te mailen).

Bron: Swedoro-bDDS 

Image OUAGADOUGOU (ANP) - Een epidemie van hersenvliesontsteking heeft dit jaar al zeker 204 levens geëist in het Oost-Afrikaanse land Burkina Faso. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid woensdag bekend. De uitbraak is vooral geconstateerd aan de 
Image STAPHORST - De dove inwoners van Staphorst krijgen toch subsidie voor hun clubhuis in Hoogeveen. De gemeente weigerde dit eerst, omdat het met een nieuwe regeling heeft bepaald geen subsidies te verlenen voor organisaties en activiteiten die buiten de gemeentegrenzen plaatsvinden. Na een indringend gesprek tussen de doven en wethouder Hutten kwam de gemeente echter tot inkeer, waarna de bijdrage van
Image Spykie mist zijn vriendinnetjes Beertje en Truffel evenzeer als Cynthia en Ryanne Bosch. De twee Jack Russells staan sinds dinsdag als vermist geregistreerd. Vermoedelijk gestolen vanaf het erf aan de Rouwveldenseweg in de buurt van de Coca Colafabrieken richting Dongen. Cynthia en Ryanne zijn de baasjes en loofden een beloning van 1000 euro uit als ze
Image BRUMMEN - De hele tijd dat Elisabeth Colenbrander (62) aan het woord is, glinsteren haar ogen. De Brummense is alweer enkele weken terug van haar twaalfde reis naar India, maar ze is er nog helemaal vol van. Colenbrander is de stuwende kracht achter de Stichting Connecting Hearts, die in India diverse projecten sponsort waarvan kinderen in penibele situaties profiteren. Zij belandde destijds bij
Image Klasjes met dove kinderen: dat beeld doemt nog steeds op als het over 'het doveninstituut' in Sint-Michielsgestel gaat. Maar niet alleen is de naam al lang veranderd in Viataal. De organisatie ontwikkelt zich steeds meer tot een centrum voor kennis en expertise met een breed scala aan doelgroepen. Klasjes met dove kinderen zijn 
Image DEN HAAG - Voor een algemeen verbod is geen noodzaak, maar kledingstukken als een boerka of nikab zijn in Nederland wel degelijk onwenselijk. Die boodschap heeft het kabinet willen afgeven met haar besluit over ‘gelaatsbedekkende kleding’. Zoals verwacht komt er alleen op scholen en voor ambtenaren een verbod op zulke kleding. In het openbaar vervoer moet vooral gebruik worden gemaakt van wettelijke mogelijkheden die er al zijn. De betrokken bewindslieden gaan
Image NUNSPEET - Zonder nadenken sprong W.H. Pannekoek in een Nunspeetse vijver om een gehandicapte drenkeling te redden. Voor deze heldhaftige reddingsactie kregen hij en zijn dochter Carola gisteren de 'bronzen medaille der Maatschappij tot Redding van Drenkelingen' opgespeld door burgemeester Dick van Hemmen. Carola Pannekoek ziet op 
Image DEN HAAG - Politie Haaglanden heeft in 2007 negentig vooronderzoeken gedaan naar vrouwenhandel en loverboy- praktijken. Die vooronderzoeken leidden samen met overgebleven zaken uit eerdere jaren tot 44 verdachten.  In totaal werden er vorig jaar dertien arrestaties verricht door
Image Aanhangers van de nieuwe Thaise premier Samak Sundaravej nemen er aanstoot aan dat doventolken in hun neus knijpen als ze het over Samak hebben.In de Thaise gebarentaal worden prominente figuren vaak aangeduid aan de hand van uiterlijke kenmerken. En Sundaravej, die maandag door het 
Image Foxy Brown mag niet de cel uit om haar gehoorapparaat te laten repareren. De rapster had twee weken geleden verzocht om vervroegde vrijlating omdat haar gehoor in de gevangenis achteruit zou zijn gegaan. Maar volgens de rechter was de situatie niet  

Image Dagrecreatie “de Klaproos”

Dagrecreatie is een aanbod dat wordt verzorgd door de Gelderhorst, het landelijke centrum voor oudere doven in Ede en Swedoro.
De dagrecreatie bevindt zich in Rotterdam en is gehuisvest in het pand van Swedoro.

Wat is dagrecreatie ?

De dagrecreatie is een ontmoetingsplaats waar mensen met een auditieve beperking, ondersteuning, begeleiding of informatie kunnen ontvangen.
Deelname aan dagrecreatie biedt de deelnemers de kans om het dreigende of al aanwezige sociaal isolement te doorbreken.

De dagrecreatie is 1 x per maand (klik hier om te kijken op welke dag) te bezoeken. Alleen is de dagrecreatie in de 2e week van de maand gesloten.

Er kunnen ongeveer 10 deelnemers per keer aanwezig zijn.  Het dagprogramma loopt van 10.00 – 16.00 uur.

Image Het aantal jonge mensen bij wie gehoorschade dreigt, vooral door MP3-spelers, stijgt alarmerend. Het aantal jonge mensen bij wie gehoorschade dreigt, vooral door MP3-spelers, stijgt alarmerend. Dat stelt gehoorwetenschapper Jan de Laat van het Universitair Medisch Centrum Leiden. ,,Het is mijn klinische ervaring op het spreekuur", zegt audioloog De Laat. ,,Ik zie de laatste jaren steeds meer mensen van 20-25 jaar binnen komen." MP3-spelers kunnen 130 decibel aan 
Image AMSTERDAM -  Binnenkort zitten we heel anders voor de televisie wanneer je met een handgebaar van zender kunt veranderen en met een klap de tv harder zet. “Sorry schat, ik wilde gewoon mijn glas wijn pakken.” Zou ie er in trappen als de tv tijdens Studio Sport voor de zoveelste keer naar Net5 verspringt ? Tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas is duidelijk geworden dat fabrikanten goed naar
Image UGCHELEN - Een mooier begin van het nieuwe jaar konden ze zich niet wensen. Door een gift is de aanschaf van een mini-bus voor het vervoer van dove schoolkinderen rond. Marieke (64) en Cees IJsendoorn (69) zetten zich in voor onderwijsprojecten in Gambia. De bouw en inrichting van een kleuterschool voor dove kinderen en een school voor beroepsonderwijs voor dove meisjes vanaf 15 jaar in het West-Afrikaanse land is het huidige project dat het Ugchelse echtpaar ondersteunt.'Gegrepen door het Afrika-gevoel'. Zo omschrijft het

Image Medio 1999 zijn er door Stichting Vrienden van Swedoro (SVS) obligaties uitgegeven zodat ook de doven en horenden  een financiele bijdrage konden leveren om het Swedoro-gebouw te kopen van de gemeente. Tijdens de nieuwjaarsreceptie is de laatste trekking van de SVS-obligaties getrokken en is de eindcijfer 1 getrokken. Je kunt  de originele certificaten (geen fotokopieen) obligatieleningen aan Jelle Heida op elke donderdagavond in het kantoor van Swedoro inleveren. Je mag ook de certificaten per post sturen naar

Image KEISERAU-KAMEN - Tot zijn eigen verbazing werd Arie Schans (55) eind november benoemd tot bondscoach van Namibië. De Veenendaler moet een ploeg creëren die gaat verrassen tijdens de Afrika Cup. Eén probleem: het toernooi begint al aan het einde van deze maand. Halverwege de training meldt bondscoach Arie Schans van Namibië zich bij de omheining rond het veld. ,,Zie je die keeper daar in het 
Image WAALWIJK - Het nieuwe jaar is nog maar ruim vier uur oud of Waalwijkers Barry Koops (28) en zijn schoonvader Arie Chabot (52) hebben hun eerste goede daad al verricht. Zij zijn de mederedders van een 37-jarige gehandicapte buurtgenoot wiens woning aan de Aubertstraat in brand raakte. Barry Koops ligt na een gezellige jaarwisseling op de bank bij zijn schoonouders te slapen op het moment dat hij wat glasgerinkel hoort. Hij kijkt uit het raam en ziet schuin tegenover de
Image GENEVE (ANP) - Het Internationale Rode Kruis heeft donderdag gewaarschuwd voor een mogelijke hersenvliesontstekingepidemie in veertien Afrikaanse landen. De hulporganisatie kondigde preventiecampagnes aan in de gevaar lopende gebieden. De risicolanden strekken zich uit van de 
Image AMSTERDAM - Doven en slechthorenden in Amsterdam kunnen binnenkort via een webcam met de gemeente communiceren als zij zorg nodig hebben. De gemeente gaat maximaal honderd loketten waar burgers aankloppen voor wmo-voorzieningen, uitrusten met een webcam. Via dit apparaatje kunnen doven op afstand 
Image HATTEM - De leerlingen van de bovenbouw van basisschool de Zaaier gaan op donderdag 20 december extra lang naar school. De kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 doen mee aan een lesmarathon om geld in te zamelen voor medeleerling Christian Colijn. Christian gaat na de kerstvakantie weer terug naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Zijn vader geeft daar les aan een opleiding voor dominees en zijn moeder doet vrijwilligerswerk voor drugsverslaafden. In Kiev gaat Christian naar een christelijke school. De leraren geven voornamelijk les aan kinderen van zendelingen uit de hele wereld. Een salaris krijgen de leraren niet, ze moeten zelf sponsors zoeken. De Kiev Christian Academy huurt een aantal lokalen van een school voor dove 
Image alkmaar -  Ze gingen om een andere dimensie aan hun vak toe te voegen. Ook lokte het avontuur. KNO-arts Gerben Kingma en anesthesioloog Martin Bennis van het Medisch Centrum Alkmaar moesten tijdens hun allereerste uitzending in november naar Eldoret in Kenia echter alle kunde en kennis uit de kast halen om de missie ondanks de chaos tot een groot succes te maken.
Beide specialisten zijn uitgezonden door de 
Image AMSTERDAM - De dvd 'De allerslechtste aller tijden' van het BNN-programma De Lama's heeft de gouden status bereikt. Van het schijfje met de hoogtepunten van het afgelopen seizoen zijn ruim veertigduizend exemplaren verkocht. De Lama's, Tijl Beckand, Ruben van der Meer, Ruben Nicolaï en Jeroen van Koningsbrugge, kregen de gouden dvd maandagmiddag uitgereikt in de 

Image julianadorp - 12 december 2007

Aan de onzekerheid van de familie De Jong uit Julianadorp is een einde gekomen. Hun trouwe hondje Pepper leeft niet meer. De Jack Russel is gevonden op vakantiepark Ooghduyne. Daar lag Pepper dood in een rietkraag, hemelsbreed zo'n 250 meter van het huis van de familie De Jong. ,,De dierenambulance heeft haar naar het asiel gebracht en daar hebben we haar opgehaald. Werkelijk hartverscheurend om te weten dat je hondje na al die

Image Het echtpaar Anneke en Gerard Schnieders hebben samen met de Stichting SOKPO gezorgd voor het plaatsen en aansluiten van een noodaggregaat voor het Ashanti Doveninstituut in Jamasi in Ghana. Kort daarvoor was het instituut al van een nieuw toiletgebouw voorzien. Voor de dove kinderen is een noodaggregaat een absolute noodzaak. Wanneer 's nachts

Image De Chinese ontwerper Meng Fandi heeft een ring ontworpen die kan fungeren als een wekker. De ring geeft op het aangegeven tijdstip een trilling waardoor je wakker wordt. De nieuwe uitvinding is ideaal voor mensen die 's ochtends moeilijk hun bed uitkomen omdat ze de wekker niet horen 

Image Schagen -  De Burgemeester de Wilde school in Schagen slaat zijn vleugels uit naar Alkmaar en de Hoornse regio. In beide plaatsen worden nevenvestigingen geopend. De school wil het onderwijs aan kinderen met communicatieve problemen door slechthorendheid en of spraak/taalmoeilijkheden dichter bij huis brengen. Directeur Ton Jong licht toe:

Image Ouders van dove kinderen die zich wel eens afvragen of hun kroost hen niet stiekem uitscheldt, kunnen nu deelnemen aan een speciale cursus. Tijdens de lessen leren de ouders de nieuwste gebaren voor schuttingtaal en scheldwoorden. Zo krijgt men onder

ImagePUTTEN - Het Seniorweb Ermelo-Harderwijk-Putten verklaart dat Mevrouw Dasselaar de cursus computerverkenning met goed gevolg heeft doorlopen. De docenten wensen haar en alle andere tien cursisten veel plezierige uren achter de pc. Gisteren werden de 
Image AMSTERDAM -  Een leraar van een school in Zaltbommel heeft gisteren op de dag van de scholierenacties mogelijk blijvende gehoorschade opgelopen door een nitraatbom. Het illegale vuurwerk werd afgestoken in de gang van de school aan de Van Heemstraweg, zo meldt
Image De 79-jarige Jessie Sculpher was al helemaal ten einde raad toen het dier was verdwenen toen ze thuiskwam. Nadat ze huis en tuin had uitgekamd, gaf ze het op en dacht dat Tabitha was weggelopen. Pas na ruim een maand hoorde ze vreemde geluiden in de badkamer, achter een kastje. Het gemiauw en gekras viel de slechthorende dame nu pas op. 'Ik dacht eerst dat het een rat was.'
Jessie moest met geweld het
Image ROB MIDAVAINE UTRECHT _ De Hogeschool Utrecht heeft onrechtmatig een beroep gedaan op overheidsgeld bij het bekostigen van de opleiding voor zogenoemde schrijftolken en voor de scholing van eigen personeel. Dat conluderen de accountants van Ernst Young in een onderzoek dat ze deden in opdracht van het college van bestuur van de Hogeschool. Schrijftolken zijn ondertitelaars van televisieprogramma’s voor doven 
Image CAÏRO – Voor dove moslims is het moeilijk om mee te bidden in de moskee. Een doventolk zou daarom handig zijn, maar dat is nog maar in weinig moskeeën doorgedrongen. In Caïro hebben ze er wel een en de doven zijn er erg tevreden mee.
Lees meer ... voor bekijken van filmpje.

Image GOUDA - ,,Ik ben benieuwd hoe die doventolk dat doet,’’ schertst Bert Visscher als hij weer eens een rare zijsprong maakt. ,,Erika, zet hem op!’’ En ’Bert, hou je aan je tekst’ voegt hij zichzelf toe.
De populaire cabaretier (vijf volle zalen deze week in Gouda) stond donderdagavond zowel in de grote als in 
Image Minuscule zonnecelletjes die blinden weer laten zien. Toekomstmuziek wordt werkelijkheid nu onderzoekers steeds verder komen in de ontwikkeling van het ‘bionische oog’. De medische wereld maakt dankbaar gebruik van de razendsnelle technische ontwikkelingen. Vielen de monden tientallen jaren geleden nog open van een kunstknie of een kunstheup, tegenwoordig lijkt alles in ons lichaam vervangbaar. Opstandige harten worden getemperd, trillende Parkinson-armen gekalmeerd en dove oren
Image HARDERWIJK - Pretpark Walibi World in Biddinghuizen is gisteren op de vierde plaats geëindigd in de toegankelijkheidsverkiezing voor gehandicapte kinderen. Het Dolfinarium in Harderwijk verwierf de zesde plaats. Het attractiepark dat als het meest aantrekkelijk voor verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapte kinderen werd aangewezen, was Toverland in Sevenum. Gisteren bezochten teams van 
Image HILVERSUM - Ondertiteling van tv-programma’s via teletekst, bedoeld voor doven en slechthorenden, blijkt enorm populair. Zo’n vier miljoen kijkers boven de 13 jaar maken er wel eens gebruik van, van wie bijna 500.000 dagelijks. Slechts één op de zes gebruikers heeft gehoorproblemen. Teletekst 888 is verreweg het populairst. De uitkomsten verbazen de publieke omroep, opdrachtgever van het
Image ZEELAND - De familie Emons uit Zeeland voert actie voor dochter Nienke. Moeder Chantal en vader Arno, beiden werkzaam in de gehandicaptenzorg, hopen door sponsoring genoeg geld bij elkaar te krijgen voor een speciale dolfijnentherapie op Curaçao. Ze denken dat die therapie hun 3-jarige dochter Nienke kan helpen, door
Image Viataal en de Koninklijke Effatha Guyot Groep zijn voornemens te fuseren. De Raden van Toezicht en de Raden van Bestuur zijn het eens over de uitgangspunten. Dinsdag 9 oktober ondertekenden de bestuurders een

Correspondentieadres:
Stichting Swedoro
Michelangelostraat 46
3066 NM  Rotterdam

INSCHRIJFFORMULIER cursus Nederlandse Taal voor Doven
De ondergetekende schrijft zich in voor de cursus Nederlandse Taal voor Doven

Voorletter(s):                                 man/vrouw
Roepnaam:
Achternaam :
Geboortedatum:
Adres:
Postcode en woonplaats:
E-mail:
Telefoon/fax (privé):
Telefoon/fax (werk):
Mobielnummer:
Uit welk land kom je ? naam land:
Heb je werk ?    ja/nee

Op donderdagavond.


Datum:
Handtekening:

Dit formulier opsturen/mailen  naar:

SWeDoRo

cursus Nederlandse Taal voor Doven
Michelangelostraat 46
3066 NM  Rotterdam
of mailen naar info(at)swedoro.nl (i.v.m. spam (at) vervangen door "@")

 

 

Image HORSSEN - Henny Blankestijn en Wim Jacobs hebben ruimte, letterlijk en figuurlijk. Op hun boerderij aan de Middelwaard in Horssen én in het hoofd en hart. Per 1 november beginnen ze een kleinschalig dagactiveitencentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. We willen iets anders bieden dan wat je in grote zorginstellingen ziet. We gaan hier uit van het individu. Het echtpaar spreekt ook liever niet
Image Doven en horenden die theater maken voor een doof en horend publiek. Dat is wat Handtheater uit Amsterdam doet. Deze theatergroep is de enige in Nederland die voorstellingen maakt in Nederlandse Gebarentaal en gesproken Nederlands. In opdracht van Handtheater
Image ROTTERDAM - Nederlanders stellen zich veel bloot aan overmatig geluid en riskeren in toenemende mate blijvende gehoorschade. Uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Specsavers blijkt dat 77 procent van de Nederlanders muziek wel eens
Image SIRE vraagt al 40 jaar om begrip voor elkaar en oppassend gedrag.Al veertig jaar lang probeert de Stichting Ideële Reclame (SIRE) onderbelichte maatschappelijke onderwerpen op de publieke agenda te krijgen. Het idee komt uit Amerika en de campagnes kunnen gaan over gedragsveranderingen in het verkeer 
...
Image SCHIPHOL - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft drie doventolken ingezet bij het onderzoek naar een omvangrijke drugszaak op Schiphol. De tolken 'vertaalden' door te liplezen gesprekken op een videoband. Daarop is een 
Image AMSTERDAM - Bij Vodafone Nederland is deze week een pilot gestart van een nieuwe vorm van klantenservice, namelijk een online chat tussen de klant en Vodafone. Na de eerste dagen blijkt deze klantenservice ook bijzonder geschikt te zijn voor doven 
Image Ben je jong en wil je wat ? Kom dan lekker chillen bij Swedoro !
Donderdagavond 2 november van 20:00 -23:00 (daarna 1e en 3e donderdag van de maand -> zie activiteiten kalender). Klik hier voor meer informatie en lees meer .... voor verslag van feest einde Ramadan
Image HENGELO (G) - Mensen, mensen… rustig, niet allemaal door elkaar, gebaart de tolk richting de groep doven om haar heen. Als iedereen in gebarentaal door elkaar heen 'praat', klinken nauwelijks geluiden. Maar toch is er voor de tolk geen touw meer aan vast te knopen.  Voor de horenden en misschien
Image Amsterdam, 11 sept. Werkgevers en vakbonden in de culturele sector zijn er als eerste in geslaagd branchespecifieke afspraken te maken over veilig werken sinds de nieuwe Arbowet dit jaar is ingevoerd. In de zogeheten arbocatalogus voor de podiumkunsten, die minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) maandag in ontvangst nam, is veel aandacht voor het risico op gehoorschade
Image AMSTERDAM - Meer dan tweederde van de jongeren die regelmatig een mp3-speler gebruiken riskeert vroegtijdige schade aan het gehoor omdat het geluid van hun speler te hard staat. Deze waarschuwing komt van een Brits doveninstituut.  Het Koninklijk Nationaal Instituut voor Doven Mensen (RNID) noemt de
Image AMSTERDAM - Dikke Muis is dood. Met zijn 28 jaren was hij naar alle waarschijnlijkheid de oudste doof blinde kat van Nederland. De laatste dagen at hij niet meer zo goed en probeerde hij uit te breken. „Waarschijnlijk wilde hij weg om ergens
Image OSS - Zeer slecht ziend, slecht horend en een lichte verstandelijke beperking. Toen de 76-jarige Theo van de Burght na het onverwachte overlijden van zijn zus, afgelopen maart, alleen kwam te staan, was de gedachte van iedereen om hem heen: nu moet hij
Image Het doel van een kadertraining is het versterken van het functioneren van bestuurders van stichtingen/verenigingen in staat te stellen de doelstellingen te realiseren.
Voor wie? Voor besturen van stichtingen en verenigingen voor doven en slechthorenden.
Waarom een kadertraining ?
Image Tumult rond strippende nieuwslezeres.De Japanse overheid heeft besloten geen subsidie meer te geven aan een televisieprogramma, waarin een presentatrice al strippend het nieuws voorleest in gebarentaal. In 'Hakana no shuwa nyusu', een programma voor
Image BREDA - Doofstom, zwakbegaafd, sociaal gehandicapt, met een psychische stoornis, uiterst moeilijk communicerend in het Papiamento én crimineel. Justitie zit al jaren met de handen in het haar, als het gaat om het vinden van passende straffen voor een 35-jarige

Image Rolan van der Lugt van ZV Westland Dijkglas start op WK zwemmen voor doven en slechthorenden. Van zondag 12 augustus tot en met donderdag 16 augustus zullen in Taipeh, Taiwan, de wereldkampioenschappen zwemmen voor doven

Image Rokers die in een lawaaiige omgeving werken, lopen veel meer gehoorschade op dan niet-rokers. Dat blijkt uit onderzoek van Iraniërs, online gezet door
Image FLEVOLAND - Het idee achter het project van MEE IJsseloevers is om basisschoolleerlingen vertrouwd te maken met mensen met een beperking. De blinde en slechtziende vrijwilligers zullen vertellen hoe hun dagelijks leven eruit ziet en wat hun beperking voor

Image Wat doet het DOHK? (Dove Ouders - Horende Kinderen)

Dove ouders hebben, ook vanuit hun eigen jeugd, weinig informatie over opvoeding. Veel doven zijn in internaten opgevoed en hebben aldus weinig inzicht in het "normale" gezinsleven. Eenmaal zelf ouder zijn er weinig mogelijkheden zich te identificeren met andere ouders. Dit enerzijds vanwege het gebrek aan, voor hen toegankelijke, informatie vanuit de media. Anderzijds omdat veel ouders bang zijn te falen en hierdoor niet met andere (dove) ouders durven te spreken over hun problemen met de opvoeding. Wanneer zij dove kinderen hebben krijgen zij begeleiding vanuit de school van het kind. Hebben zij echter horende kinderen (zoals gezegd in 90% van de gevallen) wordt er geen begeleiding aangeboden. Het kind is immers niet gehandicapt. De problemen en vragen die het opvoeden van een horend kind op kunnen roepen zullen echter veel groter zijn dan wanneer dove ouders een doof kind hebben. We kunnen hierbij aan een scala van zaken denken, hieronder genoemd.

Image Dat is typisch een vraag waarbij volkswijsheden vooruitlopen op het antwoord uit de wetenschap. Natuurlijk ziet een dove scherper dan een horende en hoort een blinde beter. Kwestie van compensatie voor het verloren zintuig.
U voelt het aankomen, het antwoord

Image De Stichting Centrale Huisartsen Posten Rijnmond (CHPR), Stichting Welzijn Doven
Rotterdam (SWEDORO) en MEE Rotterdam Rijnmond hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan het verbeteren van de toegankelijkheid van de huisartsenposten voor dove en/of slechthorende mensen.
Het was (tot nu toe) voor dove of slechthorenden lastig om

Image
Steeds weer slaagt Blue-Comm er in om de integratie van de dove medemensen met de horende wereld verder open te breken en integratie te bevorderen.
Image
Beste belangstellende,
Graag informeren wij u over de proefopstelling beeldtelefonie die in april is uitgevoerd bij mevrouw Shirley van Dijk - Violenes en haar zoon Felix van Dijk.
Deze opstelling is tot stand gekomen omdat moeder en zoon graag eens
 

Ze gaan rondtoer in Nederland om elkaar leren te kennen en hoe ziet Swedoro voor hun uit?
Image
Den Haag, 21 juni 2007

Fonds 1818 Lenteprijs, Roze lammetje gaat naar vier Haagse jongeren
Marcel de Wekker, Amer Mohabir, Meike Asselbergs & Maks Oosterbaan winnen
10.000 euro met het beste idee, een

Zaalhuur Zit U om ruimte verlegen ?

Dan heeft Swedoro voor u diverse mogelijkheden! Naast de vele activiteiten die aan doven en horenden geboden worden, hebben wij voor u ook zalen beschikbaar.
U kunt hierbij denken aan: familie-reunie / verjaardag, Sarah / Abraham, jubileum, vergaderingen, lezingen, cursussen, modeshow, receptie, kunstexpositie, bedrijfsfeest, etc.)
Wij beschikken over een grote zaal (zaal-1 met bar) voor maximaal 300 personen en daarnaast 2 kleinere zalen voor vergadering, cursusruimte voor maximaal 30 personen.
Tegen een redelijke prijs zijn dranken en hapjes verkrijgbaar.

Er zijn hulpmiddelen zoals video/tv, ringleiding voor slechthorenden, whiteboards, dimbare verlichting, projector/scherm, muziekinstallatie/microfoon en overheadprojector aanwezig.

Voor mensen, die gebruik maken van een rolstoel is het goed toegankelijk.
Een aangepaste toilet is aanwezig. 

Klik hier voor de zaalhuur-tarieven 2010.

 

Wilt u weten of de grote zaal (zaal-1 met bar) beschikbaar is voor u om te huren voor een bepaalde datum (overdag / avond) ?

Klik dan hier om naar het zaal-verhuur kalender te gaan (zie groene vlakken wanneer de grote zaal nog beschikbaar overdag en avond).

 

Wilt u de weten of de kleine zaal beschikbaar is stuur dan een mail naar onze beheerder (klik hier).

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met onze beheerder per E-mail (klik hier).

 

Kom gerust een kijkje nemen bij Swedoro. 

 

agenda

 

 

 

Image Graag wil ik een oproepje doen voor onze gastlessen over auditieve beperking.
We gebruiken in de lessen oude flitslampen zodat kinderen van het basisonderwijs kunnen zien hoe deze werken. Echter zijn wij door onze voorraad heen. Heeft iemand nog oude